veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuluttaja-asiamies kovistelee matkanjärjestäjiä: kuluttajansuoja pätee myös koronan aikana

Kuluttaja-asiamies kovistelee matkanjärjestäjiä: kuluttajansuoja pätee myös koronan aikana
23.3.2020

Kuluttajilla on oikeus peruuttaa varaamansa matkapaketit ilman kuluja ainakin 13. huhtikuuta 2020 asti. Kuluttaja-asiamies muistuttaa, ettei lainsäädäntöä voi ohittaa poikkeustilanteeseen vedoten.

Jotkut matkanjärjestäjät ovat vedonneet koronaviruksen aiheuttamaan poikkeukselliseen tilanteeseen ja kieltäytyneet palauttamasta asiakkailleen rahoja peruutetuista matkoista. Kuluttaja-asiamies kuitenkin muistuttaa, ettei kuluttajansuojalainsäädäntöä voi ohittaa.

Koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi kuluttajilla on oikeus peruuttaa varaamansa matkapaketit ilman kuluja ainakin 13. huhtikuuta 2020 asti. EU-komissio on linjannut, että matkanjärjestäjien on noudatettava lainsäädäntöä poikkeuksellisessakin tilanteessa ja palautettava asiakkaiden rahat.

”Ymmärrämme, että tilanne on varsin poikkeuksellinen. Ei voi kuitenkaan olla niin, että matkustajat kantavat taloudellisen riskin”, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen sanoo.

Rahojen palautusajoista voidaan joustaa

Asiakkaiden rahat pitää normaalisti palauttaa 14 päivän kuluessa. Kuluttaja-asiamies pitää ymmärrettävänä, että palautuksiin voi nyt koronan takia tulla jonkin verran viiveitä.

”Rahojen palautuksen sijaan matkatoimistot voivat tarjota asiakkailleen myös vouchereita eli etuseteleitä tai lahjakortteja. Asiakkaan pitää kuitenkin aina voida valita, ottaako hän rahojen palautuksen vai voucherin”, Väänänen kertoo.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) katsoo, etteivät tarjotut voucherit voi olla avoimia, vaan niiden tulee kohdistua matkapaketteihin. Lisäksi niiden tulee olla voimassa vähintään vuoden ajan. Lisäksi vouchereiden täytyy olla palautettavissa rahaksi.

KKV linjaa, että vouchereiden pitää kuulua myös vakuuksien piiriin. Tällöin kuluttaja voi saada vouchereista rahat takaisin, jos yritys joutuu maksuvaikeuksiin.

Lisätietoja:

 Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti