veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuljeta lapsi turvallisesti pyörän kyydissä – tasainen kyyti tuntuu lapsesta miellyttävältä

Kuljeta lapsi turvallisesti pyörän kyydissä – tasainen kyyti tuntuu lapsesta miellyttävältä
7.5.2020

Moni lapsi ajaa ensimmäisen pyöräreissunsa kyydissä. Tärkeintä on, että lapsi on turvallisesti, tukevasti ja mahdollisimman mukavasti kiinni istuimessaan, matkustaa hän sitten lastenistuimessa, perävaunussa tai laatikkopyörässä. 

Kun kuskaat lasta pyörällä, noudata istuimen, peräkärryn tai laatikkopyörän pituus- ja painorajoja, Liikenneturva muistuttaa. Tällöin lapsen jalat tai kädet eivät voi osua pyörön liikkuviin osiin.

Jos kyydittävänä on kaksi lasta, on peräkärry tai laatikkopyörä hyvä vaihtoehto. Ennen ostopäätöstä kannattaa tarkistaa, että istuimen tai peräkärryn saa kiinnitettyä omaan pyörään. 

Viisi vinkkiä pyörän lastenistuimen ja peräkärryn käyttäjälle

  1. Lue käyttöohje ja kiinnitä istuin tai peräkärry pyörään huolellisesti. Varmista kiinnitys aina ennen kuljettamista.
  2. Huolehdi lasta istuimeen laittaessa, että pyörä pysyy pystyssä.
  3. Säädä istuimen turvavyöt ja jalkatuet lapselle sopiviksi ja kiinnitä lapsi istuimeen, niin että lapsen kädet, jalat tai vaatteet eivät osu pyörän liikkuviin osiin.
  4. Laita kypärä lapselle ennen istuimeen kiinnittämistä ja käytä myös itse kypärää.
  5. Kuormaa myös tavarat turvallisesti pyörän kyytiin: selässä oleva reppu voi tuntua istuimessa istuvasta lapsesta ikävältä – suosi esimerkiksi tavarakoria tai pyörän laukkuja. ​

Lähde: Liikenneturva

Pyöräilyä kyytiläisen kanssa on hyvä harjoitella rauhallisessa ympäristössä ennen kuin siirtyy vilkkaamman liikenteen sekaan. Kannattaa kokeilla ainakin sitä, miten pyörä kääntyy ja pysähtyy lapsen ollessa kyydissä – sekä miten lapsi kokee kyydissä olemisen ja viihtyy istuimessaan.

Istuimessa tai peräkärryssä istuva lapsi tuntee kuopat ja muut epätasaisuudet eri tavalla kuin pyöräilijä itse. Tasainen kyyti tuntuu lapsestakin miellyttävältä.

JARRUT, RENKAAT! Pidä huolta, että pyöräsi jarrut ovat kunnossa. Pumppaa renkaisiin riittävästi ilmaa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti