veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kosteuta kuivat talvisormet – hanki hyvä voide ja käsidesi

Kosteuta kuivat talvisormet  –  hanki hyvä voide ja käsidesi
20.12.2021

Ilmestyykö sormenpäihisi talvella karhea pinta? Kiusaako käsien kutina tai hilseily? Kuiva huoneilma ja kylmä ulkoviima kuivattavat käsien ihoa. Ahkera peseminen ja desinfiointi suojaavat taudinaiheuttajilta, mutta voivat myös lisätä ihopulmia. Käsien pelastus ovat kosteuttavat tuotteet ja suojahansikkaat. Miten löytää sopiva pesuvalmiste, hoitovoide ja käsidesi?

Pese hellästi

Jos kädet ovat likaiset, lika kannattaa aina pestä pois. Valitettavasti runsas saippuointi vähemmän hellävaraisella tuotteella kuivattaa käsiä.  Saippuoissa on usein vaahtoavia aineita, jotka irrottavat käsien ihosta suojaavaa rasvaa. Myös kuuma vesi vie kosteutta ja voi rikkoa ihon pintaa.

Käytä hellävaraisia pesuaineita, esimerkiksi pesunesteitä jotka sisältävät kosteuttavia ainesosia kuten glyseriiniä. Mikäli iho on erityisen vaativa, voit kokeilla käsien pesuun pesuöljyä tai perusvoidetta. Pesuaineen olisi hyvä olla hajustamaton. Varsinkin jos käsien iho on rikki, hajusteet voivat aiheuttaa allergiaa.

Terveen ihon pH-luku on noin viisi, eli iho on lievästi hapan. Kun käsiä puhdistaa pH-arvoltaan samankaltaisella tuotteella, kädet pysyvät todennäköisemmin hyvässä kunnossa. Apteekista löytyy useita pesunesteitä, joiden pH on lähellä viittä.

Voitelu virkistää

Voiteen käyttö heti pesun jälkeen estää ihon kuivumista ja sitoo siihen kosteutta. Tavallisia perusvoiteita voi levittää myös käsiin, mutta ne imeytyvät hitaasti ja voivat tahria paikkoja. Siksi moni käyttää mieluummin käsille suunniteltua, nopeasti imeytyvää voidetta.

Yleensä kuivaan käsi-ihottumaan sopii rasvainen tai keskirasvainen voide. Mikäli kädet ovat erityisen kuivat, voit illalla voidella ne perusvoiteella ja pukea päällimmäiseksi puuvillahanskat. Näin saat kosteuttavan hoidon koko yöksi. Käsivoiteissa on öljyjen lisäksi muitakin hoitavia aineita. Jos tiedät olevasi allerginen jollekin aineelle, lue tarkkaan tuoteseloste. Voiteissa voi olla myös hajusteita. Apteekeissa on usein testereitä, joista saa kokeilla voidetta ja sen tuoksua. Tuoksuton voide on varmin valinta.

Pöpöt matalaksi

Käsidesi oikein käytettynä on oiva apu virusten poistamiseen. Mukana kulkevasta pienestä pullosta kädet voi desinfioida silloin, kun pesuun ei ole mahdollisuutta. Käsidesin käyttö on käsille ystävällisempää kuin saippuapesu, jos desinfiointiaineena on glyserolia sisältävä herkän ihon käsidesi.

Käsidesin viruksia tappava ainesosa on tavallisimmin 70–90-prosenttinen alkoholi. Alkoholi kuivattaa ihoa, joten kosteuttavaa glyserolia tarvitaan.  Huomaa, että käsidesi ei kuitenkaan toimi tehokkaasti, jos käsissä on likatahroja.

Kallista vai edullista?

Hyviä tuotteita löytyy sekä edullisista että kalliimmista merkeistä. Tuotteen ei tarvitse olla superkallis ollakseen hyvä. Litrahinnat ovat paras vertailukohde, sillä pakkauskoot vaihtelevat. Kiinnitä huomiota myös tuotteen ja pakkauksen ympäristöystävällisyyteen.

Hintoja ja koostumuksia on helppo vertailla verkkoapteekissa ja sieltä niitä voi tilata kaikkialle Suomeen. Avaamaton tuote säilyy pitkään kotonakin. Suurempi pakkaus käsidesiä tai käsivoidetta on yleensä pientä edullisempi. Jos haluat säästää, voit ostaa suuren pullon ja annostella siitä mukana kulkevaan pikkupulloon.

Lääkärin vinkit

Jos käsissä on näkyvää ihottumaa tai iho on rikki, käy näyttämässä tilanne lääkärille. Jos ihon saa kotihoidolla välillä täysin oireettomaksi, lääkärikäynti ei ole välttämätön. Aina voi kuitenkin hakea apua, jos oireet kiusaavat.

Lääkärissä käydään läpi mahdolliset perussairaudet, onko ihottumaa muualla kuin käsissä ja oletko allerginen. Samoin selvitetään, mitä rasitteita käsiin kohdistuu. Toimistotyössä rasitus on usein vähäistä, mutta kotitöissä voi olla toisin. Kampaamo-, siivous- ja ravintola-alalla rasitus on huomattava.

Lääkäriltä saat ohjeet käsien suojaamiseen, hoitoon lääke- ja perusvoiteella sekä sopivan pesuaineen valintaan. Suojahansikkaat vähentävät käsien ärsytystä työssä ja kotona esimerkiksi siivotessa sekä keittiö- ja puutarhatöissä. Jos pidät hanskoja pitkään, niiden alle kannattaa laittaa myös puuvillakäsineet.

Neuvot käsien hoitoon antoivat apteekinhoitaja Päivi Kerkkänen Yliopiston Apteekista ja ihotautilääkäri Maarit Vaalamo Mehiläisestä.

 

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti