veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Liukastuin ja kaaduin, kuka korvaa vahingon?

Liukastuin ja kaaduin, kuka korvaa vahingon?
11.2.2019

Talvisää tietää vaihtelevia kelejä ja usein liukkaita tienpintoja. Vakuutusyhtiöt arvioivat vahinkojen korvausvelvollisuutta monet erilaiset näkökulmat huomioiden. Jokainen tapaus punnitaan erikseen. Jalankulkijan olisi varminta ottaa noin sata euroa vuodessa maksava tapaturmavakuutus välttyäkseen pitkiltä korvauskiistoilta.

Kuka korvaa, kun liukastuu kadulla tai pihalla ja satuttaa itsensä? Vastaajana on vakuutusyhtiö Turvan palvelujohtaja Janne Mäkinen.

1. Taloyhtiö – liukastuin pihassa

Liukastuin jäisellä kerrostalon pihalla. Pihaa ei ollut hiekoitettu. Nilkka nyrjähti pahoin ja jouduin käymään lääkärissä. Onneksi ei sattunut pahempaa. Korvaako taloyhtiön tai isännöintiyhtiön vakuutus saamani vamman hoitokulut?

Asiantuntija sanoo, että kiinteistön omistaja vastaa siitä, että kiinteistö ja sen tavanomaiset kulkureitit ovat turvallisia kulkea. Vahingon kärsinyt voi esittää korvausvaatimuksen kiinteistön omistajalle. Mikäli kiinteistön omistajalla on vastuuvakuutus, voi kiinteistön omistaja tehdä vakuutusyhtiölle vahinkoilmoituksen henkilövahingosta.

Asunto-osakeyhtiön asukkaiden kannattaa huolehtia, että yhtiöllä on vastuuvakuutus kunnossa ja että yhtiö käyttää alihankkijoina vain yrityksiä, joilla on vastuuvakuutus.

2. Oma piha – kompuroin portaissa

Asun omakotitalossa ja pihani viettää hieman portailta alamäkeen. Liukastuin roskia viedessäni ja otin kädellä vastaan sillä seurauksella, että toinen ranteeni murtui. Korvaako kotivakuutus?

Kotivakuutus korvaa esinevahinkoja, ei henkilövahingon kuluja. Henkilövahinkoja varten on oltava tapaturmavakuutus. Jos sellainen on, korvausta voi hakea tapaturvavakuutuksesta. Korvausasia käsitellään tapauskohtaisesti.

3. Pimeä tie – nurin liukkaalla kelillä

Ulkoilutin koiraani pimeällä ja liukkaalla tiellä. Tie on kunnan huoltama. Koira vetäisi ja kaaduin. Satutin polveni pahasti ja jouduin käymään lääkärissä. Korvaako tien pitäjä sairauskuluni ja hoidon?

Kun kysymys on tapaturmasta, vahingon kärsinyt voi hakea korvausta omasta tapaturmavakuutuksestaan. Jos henkilö katsoo, että tien kunnossapito on laiminlyöty, korvausta voi vaatia kunnalta, joka puolestaan voi viedä asian käsittelyyn omasta vastuuvakuutuksestaan. Arvioitavaksi tulee, onko tienpitäjä huolehtinut kunnossapidosta riittävästi. Mikäli vaadittava taso on laiminlyöty, kunnalla on vastuu vahingosta, ja kunnan vastuuvakuutus lähtökohtaisesti korvaa omavastuun ylittävät kulut.

4. Kaupunki – kompastuin mukulakivikadulla

Kävelin Helsingin keskustan vanhassa osassa mukulakivikadulla. Kivet olivat liukkaat eikä katuosuutta ollut hiekoitettu. Kompastuin ja satutin alaselkäni. Onko kaupunki korvausvelvollinen katujen hiekoituksesta ja turvallisuudesta?

Helsingin kaupungin alueella kunnossapitovastuu on jaettu alueittain; osa on kaupungin vastuulla, osa kiinteistöjen. Kaupungilta kysymällä selviää, kenen vastuulla kadun kunnossapito on. Myös tällaisessa tapauksessa olisi hyvä olla henkilökohtainen tapaturmavakuutus.

5. Lumikuorma rojahti niskaan

Kaupungilla kävellessäni kerrostalon katolta pudotettiin lunta. Painava lumikuorma putosi niskaani ja kaaduin. Jalat eivät olleet kantaa säryn vuoksi. Korvaako taloyhtiö?

Taloyhtiöllä on varsin kova vastuu, jos lumen pudottaminen aiheuttaa kaatumisen tai muun onnettomuuden. Taloyhtiön vastuulla on pitää katto sellaisessa kunnossa, että sieltä ei putoa lunta jalankulkijoiden niskaan.

Kun lunta pudotetaan katolta, täytyy asettaa kulkuesteet jalankulkuväylälle. Jos lumen pudottajana käytetään alihankintayritystä, vastuu saattaa kuulua myös pudottajalle. Tämänkin vuoksi on tärkeää, että taloyhtiön asukkaat ovat tarkkoina, että niin taloyhtiön omat vakuutukset kuin alihankkijoidenkin vastuuvakuutukset ovat kunnossa.

Leena Seretin  

Rahat, verot, työ & eläke, koti