veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Lähtisinkö vuokrasuksilla ladulle?

Lähtisinkö vuokrasuksilla ladulle?
17.2.2021

Monet hiihtokeskukset ja hiihtoseurat vuokraavat suksia. Suomen Ladulla on suksivuokraamo Helsingin Paloheinässä sekä Kiilopäässä Saariselällä.
Miksi sukset kannattaa vuokrata eikä ostaa? Suomen Latu ry:n Paloheinän esimies Sini Savolainen vastaa.

”Moni asuu pienessä asunnossa, jossa ei ole säilytystiloja. Vuokratessa ei tule säilytysriesaa. Vuokraaminen on järkevää myös, jos ei ole ihan varma siitä, kuinka paljon aikoo hiihtää. Vuokraamalla saa myös aina vallitsevaan keliin voidellut, oikeanlaiset ja uusinta tekniikkaa edustavat sukset.”

Millaiset sukset suosittelisit vuokraamaan?

”Se riippuu siitä, kuinka paljon ja millä keleillä aikoo hiihtää, mikä on budjetti, millaisessa maastossa hiihtää ja hiihtääkö perinteistä vai vapaata. Vuokraamosta saa valittua tilanteeseen sopivat sukset. Perinteistä hiihdettäessä pitopohjasuksi tai pito-karvasuksi on nollakelillä paras. Pakkaskelillä pitopohja ei toimi.”

Voiko vuokrasukset ostaa omaksi, jos niihin mieltyy?

”Vuokraamosta saa ostettua keväällä superedullisesti välineitä. Ensin voi vaikka testata erilaisia suksia, jotta tietää, mitkä ovat omat lempparit. Vuokraamon sukset lähtevät myyntiin viimeistään kahden vuoden jälkeen. Vuokraamossa pääsee aina kokeilemaan suksia ennen ostopäätöstä.”

Paljonko suksien vuokraus maksaa?

”Meillä normaalihinta kolmelta tunnilta on 24 euroa sisältäen sukset, sauvat ja monot. Vuorokausihinta on 34 euroa. Viikoksi sukset saa satasella. Suomen Ladun jäsen saa suksivuokrasta jäsenalennuksen.”

Mitä suksia vuokratessa pitäisi ottaa huomioon?

”Ensin pitää pohtia, aikooko hiihtää perinteistä vai vapaata. Perinteinen on helpompi tekniikka oppia. Sitten pitää tietää oma paino. Meillä on vuokraamossa vaaka, jotta saamme asiakkaalle oikeasti toimivat sukset. Varsinkin pitokarvasuksessa viisikin kiloa on paljon. Siteen siirrolla suksiin saa lisättyä pitoa tai luistoa.”

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti