veronmaksajat.fi

KOTI

Selviydy talvesta, kadun kulkija – näin valitset pitävät kengät

Selviydy talvesta, kadun kulkija – näin valitset pitävät kengät
16.12.2024

Liukastuminen voi sattua kenelle hyvänsä, myös autoilijalle ulos astuessa. Lumipeitteinen jäätikkö on salakavala, samoin suojasäällä jään pinnalle sulava vesikalvo, mutta myös ihan tavallisena talvipäivänä alusta voi yllättää. Mätkähdys maahan aiheuttaa kipua, särkyä ja usein rahanmenoa. Yksinkertainen tapa välttyä harmeilta on käyttää turvallisia kenkiä.

1. Miksi hankkisin erikoiskengät?

Liukastumista estävien kenkien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Oma kiinnostus herää, kun naapuri kertoo ostaneensa uudet nasta- tai pitopohjakengät, joilla voi nauttia ulkoilusta ilman huolia käsi-, lonkka- tai päävammoista. Kengät ovat kehittyneet niin, että niillä on ilo liikkua. Jokainen löytää omiin tarpeisiinsa sopivat.

Pitopohja- tai kitkakengillä on mukava liikkua maastossa ympäri vuoden. Pohjan kumiseos pitää sekä märällä kalliolla että liukkailla puunrungoilla.

Hyvä pitopohjakenkäpari on taloudellinen valinta, sillä se voi korvata kaksi muuta paria: talvikengät ja retkeilyjalkineet.

2. Kitkat, pidot ja  nastat

Pitopohja on tehty nahkeasta kumiseoksesta, joka usein on kiinnitetty paksun polyuretaanipohjan alle. Pohjamassa voi olla joko kenkävalmistajan oma tai kansainvälinen merkkituote.

Esimerkiksi italialaisyhtiö Vibramin pohjat ovat suosittuja. Omia pohjaseoksia on Salomonilla, Eccolla, suomalaisella Sievillä ja monella muulla.

Pitopohja pitää hyvin vetisellä jääkelillä. Hieman kovapohjaisempi kitkakenkä puolestaan toimii kovaksi jäätyneellä lumella. Esimerkiksi autonrengasvalmistaja Michelin on kehittänyt kitkapohjan myös kenkiin. Jos et osaa päättää kumman pohjan haluaisit, voit valita Merrellin kehittämän kengän, jonka pohjanystyröissä on molempia materiaaleja vuorotellen.

Nastakengät ovat kovalla jäällä ylivoimaiset. Sisällä tavalliset nastat rei’ittävät pehmeää lattiaa ja luistavat kovalla pinnalla.

Kehittyneemmillä älynastoilla voi kulkea myös lattialla, sillä nastat painuvat tietyillä alustoilla pohjakumin sisään. Älynasta on tehty kestävästä hiiliteräksestä, perinteinen nasta on terästä.

3. Varustellumpi on kalliimpi

Mukiinmenevät nasta- tai pitojalkineet saa tarjouksesta vajaalla 70–80 eurolla. Niillä on näppärä kipaista postilaatikolle tai bussipysäkille, mutta pidempiä matkoja kävelevä kaipaa ehkä enemmän mukavuuksia. 

Jos investoi 150 euroa kenkäpariin, saa tiiviimmin vettä pitävän päällisen, laadukkaamman pohjamateriaalin ja paksumman vuorikankaan.

Hintahaitarin yläpäässä ovat 250 euron kengät. Niissä saattaa olla älynastat ja nauhojen kiristämiseen boa-lukot. Boan käyttöidea on ”kiinni nappia rullaamalla ja auki napsauttamalla”.

Juoksulenkeille sopii parhaiten kevyt, lyhytvartinen nastakenkä. Esimerkiksi Icebugilla on talvijuoksuun kehitetty kepeä älynasturi, jossa jalat säilyvät täysin kuivina goretex-kalvon suojassa.

Huomaa, että nastojen kiinnityksen vuoksi talvijuoksukengän pohja on aina hiukan jäykempi kuin kesälenkkarin.

4. Osta kestävää ja kierrätettyä

Kenkämerkkien verkkosivuilta kannattaa lukea selosteet siitä, kuinka eettisiä tuotteet ovat. Joissakin kenkämalleissa 60–70 % kengän päällyksestä on kierrätettyä polyesteria. Isot valmistajat raportoivat myös siitä, ovatko tuotanto-olosuhteet asialliset.

Suomalaiset maahantuojat toimittavat kauppoihin vastuullisesti tuotettuja ja turvallisia kenkiä. Älä shoppaile ulkomaisista verkkokaupoista halpoja kenkiä, joiden alkuperästä et tiedä mitään.

Tarkista kenkää sovittaessasi, että jalkaterälle ja paksullekin sukalle on riittävästi käyntivaraa sekä pituus- että leveyssuunnassa.

Jos kotona huomaat kengässä selkeän valmistusvirheen, kuluttajansuojan turvin parin voi vaihtaa.

Käytön aiheuttama kuluminen, kuten esimerkiksi jonkin nastan irtoaminen ajan saatossa, ei ole takuuasia.

5. Mihin sopivat liukuesteet?

Muutaman kympin hintaiset liukuesteet kannattaa pujottaa jalkineen päälle ennen kuin kengän laittaa jalkaan. Liukuesteet sopivat tilapäiseksi avuksi, jos haluat lähteä ravintolaan tai ostoksille huoliteltuun tyyliin sopivilla kengillä.

Neuvoja nasta- ja pitopohjakenkien valintaan antoi valikoimapäällikkö Jyri Heinonen Budget Sportista.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti