veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kirkas kevätaurinko häikäisee liikenteessä – putsaa autosi tuulilasi myös sisäpuolelta

Kirkas kevätaurinko häikäisee liikenteessä – putsaa autosi tuulilasi myös sisäpuolelta
11.3.2019

Kirkkaasti ja matalalta paistava kevätaurinko häikäisee tien päällä – etenkin, jos tuulilasissa on likaa tai naarmuja. Autoilijan kannattaa huolehtia lasipintojen kunnosta ja puhtaudesta. Tuulilasi pitää putsata säännöllisesti myös sisäpuolelta.

Häikäistymisriskiä voi ennakoida ja ehkäistä yksinkertaisella tempulla, Liikenneturva vinkkaa tiedotteessaan.

”Auton ikkunat kannattaa putsata säännöllisesti ulkopuolelta, mutta myös sisäpuolelta. Se on pieni mutta merkittävä turvallisuusteko. Ikkunoiden sisäpintaan on talven jäljiltä pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja korostaa häikäistymistä. Putsausoperaation jälkeen maisematkin näkyvät kirkkaammin”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen kannustaa.

Tarkista pyyhkijänsulkien kunto, muista lisätä tuulilasinpesunestettä

Pyyhkijänsulkien kunto kannattaa tarkistaa, sillä huonokuntoiset pyyhkijänsulat voivat naarmuttaa tuulilasia. Se taas lisää häikäisyhaittoja.

Pyyhkijänsulat pitää vaihtaa uusiin, jos ne jättävät pyyhkiessään raitoja lasiin.
Pyyhkimien kunnon isäksi on syytä pitää huolta siitä, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi. Varsinkin, jos on lähdössä pidemmälle taipaleelle.

Rapa roiskuu tähän vuodenaikaan jatkuvasti. Jos tuulilasinpesuneste loppuu kesken ajon, sitä on syytä hankkia lisää seuraavassa mahdollisessa paikassa. Näkyvyys voi huonontua todella nopeasti, jos tuulilasia ei pysty pesemään tasaisin väliajoin.

Näkökentässä ei saa olla halkeamia

Toukokuussa 2018 voimaan tullut katsastuslain muutos tiukensi tuulilasin kuntovaatimuksia. Korjauskehotuksen sijaan voi olla luvassa hylkäys, jos esimerkiksi kiveniskemästä syntynyt halkeama on näkökentässä eli jo tuulilasin pyyhkimien alueella.

”Auto voidaan määrätä myös ajokieltoon, jos tuulilasin vaurion todetaan vaarantavan liikenneturvallisuutta. Pienet kiveniskemät kannattaakin korjauttaa heti, etteivät ne ehdi kasvaa isommaksi ongelmaksi. Näkyvyydestä on pidettävä huolta näinkin”, Erkka Savolainen kertoo.

Alenna nopeutta, jos häikäistyminen yllättää

Häikäistymistä kannattaa tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta huolehtimisen lisäksi torjua käyttämällä aurinkolaseja sekä auton omaa aurinkolippaa – kuitenkin niin, ettei se häiritse havainnointia.

Jos häikäistyminen kuitenkin pääsee yllättämään, on tärkeää alentaa nopeutta tilanteen mukaan. Näin kuskille jää enemmän aikaa tehdä havaintoja.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti