veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Huawein käyttäjä, oletko appia vailla? Tässä vinkit sovelluskaupoille

Huawein käyttäjä, oletko appia vailla? Tässä vinkit sovelluskaupoille
6.11.2020

Suomessa varsin suosittujen Huawein ja sen alatuotemerkki Honorin uusimmat Android-laitteet eivät sisällä Googlen palveluja eivätkä sen Google Play -sovelluskauppaa.

Tilanne johtuu suurvaltapolitiikasta ja Yhdysvaltain hallinnon sen mukana kiinalaisyhtiö Huaweille langettamista sanktioista. Tätä syyskuun alussa kirjoitettaessa kansalainen ei voi käyttää esimerkiksi suomalaisten pankkien mobiilisovelluksia, mikäli päätelaitteena on uusi Huawei- tai Honor-malli, jota sanktiot koskevat.

Pelkkä puhelin ei ole mitään. Monet kuluttajan käyttämät mobiilipalvelut on käytännössä hitsattu kahden luurileirin taustalla olevan it-jätin sovellusekosysteemiin. Ne ovat Applen iPhonen App Store sekä Googlen Androidille tarjoama Google Play.

Viralliset kaupat poissa pelistä

Tämä juttu on suunnattu sellaiselle kuluttajalle, joka käyttää puhelimen virallisesta sovelluskaupasta ladattavissa olevia ohjelmistoja. Kokeilijat ja roottaajat hakevat tietonsa muualta.

Mikäli Google Play -kaupasta hankitut sovellukset ovat sinulle tärkeitä ja niiden tulee toimia takuuvarmasti, tässä jutussa luetelluista uutuusmalleista (ks. lista alla) kannattaa pysyä erossa.

Esimerkiksi Gmail-sähköpostia tai Google Mapsia ei saa ladatuksi näihin laitteisiin, eivätkä ne sanktioiden voimassa ollessa voi tulla Huawein omaan App Gallery -sovelluskauppaan.

Myöskään Youtube ei uutuuksissa toimi. Facebook ja sen omistama Whatsapp eivät ole palveluissa mukana. Huawei kehottaa näiden palveluiden lataukseen niiden omilta www-sivuilta tai mobiilipalveluista.

Useimpien Google Play -sovellusten käyttöön on olemassa kiertoteitä. Osaa sovelluksista voi käyttää puhelimen selaimessa, periaatteessa myös pankkipalveluita – kömpelösti.

Huawein puhelimissa on Phone clone -niminen sovellus, jolla voi siirtää vanhat sovellukset uuteen luuriin. Kloonattujen ja totunnaisten sovelluskauppojen ulkopuolelta hankittujen sovellusten päivitykset eivät kuitenkaan sanktiomalleissa aina toimi, ja myös varmuuskopioinnissa on varauduttava yllätyksiin.

Tilanne on täysin ennustamaton

Huawei päivittää omaa sovelluskauppaansa raivopäisen vauhdilla, myös suomalaisilla Google Playsta tutuilla palveluilla.

Ajantasaisen sovellustarjoaman voi tarkistaa mistä tahansa Huawein puhelimesta menemällä sen App Gallery -kauppaan ja lataamalla sieltä sovelluksen nimeltä Petal search.

Tällä hakukoneella sovelluksia voi hakea nimellä myös muista (paitsi Googlen) sovelluskaupoista.  Näitä ovat muun muassa Amazon Appstore ja APKPure sekä Aptoide.

Kannattaa muistaa, että kaikkien sovelluskauppojen portinvartijat eivät ole niin tiukkoja turvallisuusvaatimuksissaan kuin Google. Tämä ilmenee lähinnä kirjavassa sovellustarjoamassa ja riskinä saada tuhottomasti mainostauhkaa lataustensa kyydissä. Pahemmassa tapauksessa ikävämpiäkin loisia.

Ja yksityisyydensuojasta me emme lopulta tiedä mitään, emme todellisuudessa myöskään Applen emmekä Googlen osalta.

Niissä Huawein toimittamissa puhelimissa, joissa Google Play -palvelut ovat valmiina, on niiden luvattu myös pysyvän ja päivittyvän.

Sekin on mahdollista, että Huaweista tulee ajan oloon kolmas merkittävä mobiiliohjelmistojen tarjoaja.

Kahden talousjätin riita jälkiteollisen maailman markkinoiden hallinnasta on kuitenkin äitymään päin, me kuluttajat olemme sen välikappaleita ja suurin osa tietoteknisistä kuluttajatuotteista on softaltaan amerikkalaisia ja raudaltaan kiinalaisia.

Siksi muidenkin kuin Huawein käyttäjien on syytä päivittää säännöllisesti tietojaan maailmanpolitiikan akanvirroista.

Huawein ja Honorin puhelinmallit, joissa EI OLE Google Play -sovelluksia (tilanne 9.9.2020, osa tuotteista on vasta ennakkotilattavissa Suomessa):

Huawei

  • Y5P
  • 5G -sarja
  • Mate 30 Pro
  • Mate XS 5G

Honor

  • ■ 9X Pro
  • ■ 9A

Kauko Ollila

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti