veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Håkan Brunberg ilotteli väreillä

3.8.2017

Håkan Brunberg (1905–1978) on naivistisista maalauksistaan tunnettu suomalainen taidemaalari.

Brunberg maalasi Helsinki-aiheisia teoksia. Hän maalasi muitakin aiheita, kuten tulipaloihin liittyviä kuvauksia, mutta keräilijät ovat olleet erityisen kiinnostuneita hänen kaupunkielämän kuvauksistaan. Monissa töissä on nähtävissä tarina, ja ne viehättävät erityisesti keräilijöitä.

Håkan Brunberg: City. 1954. Kuva SOK:n kokoelma. © Kuvasto ry 2018

Håkan Brunberg opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa vuonna 1923 ja debytoi vuonna 1928 Turussa. Taiteilija osallistui useita kertoja Suomen Taiteilijain järjestämiin näyttelyihin samoin kuin Taideakatemian järjestämiin näyttelyihin 1950- ja 1960-luvuilla. Näiden lisäksi taiteilija otti osaa kansainvälisiin naivistisiin näyttelyihin muun muassa Tanskassa, Länsi-Saksassa, Tšekkoslovakiassa, Norjassa ja Ruotsissa 1950–1970-luvuilla.

Brunbergin ammattiurassa on erikoista se, että hän oli tosiasialliselta ammatiltaan palopäällikkö vuosina 1937–1953.

Teosten hinnat mukavassa nousussa

Brunbergin töiden hinnat ovat viime vuosina nousseet mukavasti. Tähän vaikuttaa se, että yhä useamman keräilijän sielunmaisema on kaupungissa. Lisäksi monilla on enemmän nostalgisia muistoja kaupungista kuin maaseudulta. Naivistinen tyylikin on aina ollut suosittua Suomessa. Brunbergin käyttämät vahvat värit ovat pidettyjä, ja ne sopivat suomalaisten muuttuneeseen taidemakuun.

Sosiaaliset kohtaamiset, kaupunki, iloisuus, vahvat värit, tunnetut paikankuvaukset, jännittävä ja tunnistettava tarina: nämä kaikki viehättävät keräilijöitä ja antavat työlle pitkäikäisen kestotakuun. Brunberg maalasi teoksia, jotka kestävät aikaa ja katseita.

Brunbergin teoksilla on ollut korkeita hintanoteerauksia viime vuosina. Esimerkiksi Bukowskis huutokauppasi Brunbergin maalauksen Sunnuntaipäivä ranskalaisessa kaupungissa (81 x 100 cm) 11 483 eurolla ja öljymaalauksen Elämä Olympialaiturilla (50 x 65cm) 6 256 eurolla. Edullisimmillaan pienikokoisemmat hyvälaatuiset työt on myyty reilulla tuhannella eurolla. Esimerkiksi Kesäparatiisi (40,5 x 60cm) myytiin 1 400 eurolla.

Pienikokoisia ja vähemmän laadukkaita ihmis- ja eläinkuvauksia on myyty huutokaupoissa noin 500 eurolla.

Brunbergin vesivärityöt on hinnoiteltu 400–1 000 euron välimaastoon.

Brunbergin tuotanto koostuu pääasiassa öljymaalauksista. Hän teki myös vesiväritöitä, guasseja, pastelleja ja sekatekniikkatöitä. Hän signeerasi yleensä kaikki teoksensa.

Håkan Brunbergin tuotannosta oli iso näyttely vuonna 2005 Amos Anderssonin taidemuseossa. Tuolloin julkistettiin myös Satu Itkosen kirjoittama kirja Håkan Brunberg – Tarinankertoja.  

Selvitä teoksen taustatiedot kunnolla

Håkan Brunbergin nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole törmännyt, mutta viime aikaisten korkeiden hintanoteerausten vuoksi teoksen taustatiedot pitää selvittää kunnolla, jos ei osta teosta pitkään toimineesta maineikkaasta taidekaupasta.

Sijoittajan näkökulmasta Brunbergin tuotannon hinnoittelu on ollut nousujohteista taidemarkkinoilla. 1990-luvulla hinnat olivat noin 1 000–2 000 euroa, 2000-luvulla hinnat ovat vähintään kaksinkertaistuneet ja 2010-luvulla kaksinkertaistuneet entisestään. Toki vahvat hintojen nousut kohdistuvat aina taiteilijan parhaimpiin teoksiin. Siksi keräilijän kannattaakin hankki taiteilijan tuotannon laadukkaimpia teoksia.

Brunbergin suuresta suosiosta kertoo sekin, että lähes poikkeuksetta huutokauppiaiden lähtöhinnat ovat ylittyneet. On ilmeistä, että yhä useampi keräilijä on mieltynyt Brunbergin teoksiin.

Brunbergin iloinen maalaus on hieno lisä suomalaisen taiteen kokoelmaan.

Pauliina Laitinen-Littorin

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti