veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ensiapu pelastaa henkiä – osaatko sinä auttaa oikein?

Ensiapu pelastaa henkiä – osaatko sinä auttaa oikein?
23.7.2019

Juoksija on lyyhistynyt lenkkipolun varteen ja olet ensimmäisenä paikalla. Tai lounaalla työkaveri vetää perunanpalan henkitorveen. On toimittava nopeasti, mutta tiedätkö miten?

HÄTÄENSIAPU ELI PAINELU-PUHALLUSELVYTYS – mitä teet?

Kun löydät tajuttoman tai näet, kun joku saa sairauskohtauksen, yritä herättää hänet puhuttelemalla ja ravistelemalla. Jos hän ei herää, soita 112:een. Tee hätäilmoitus ja laita puhelimen kaiutin päälle.

Käännä potilas selälleen ja selvitä, hengittääkö hän: ojenna autettavan pää leukaa kohottamalla ja pidä asento. Tunnustele omalla poskella tai kämmenselällä ilmavirtaa suun ja sierainten edestä. Jos hän ei hengitä tai olet epävarma asiasta, aloita paineluelvytys.

Laita kämmentyvi keskelle rintalastaa ja toinen käsi päälle. Painele käsivarret suorana kohtisuoraan alaspäin 30 kertaa niin, että rintalasta joustaa selkeästi 5–6 senttimetriä. Potilas on koko ajan selällään.

Seuraavaksi puhallat. Kohota autettavan leukaa ja sulje hänen sieraimensa. Peitä omalla suullasi autettavan suu ja puhalla kaksi kertaa ilmaa siten, että potilaan rintakehä nousee.

Paina taas 30 kertaa – sopiva tahti on 100–120 kertaa minuutissa. Jatka, kunnes ensihoitoyksikkö saapuu paikalle tai autettava virkoaa. Jos paikalla on muitakin auttajia sekä defibrillaattori, kytke laite ja toimi sen antamien ohjeiden mukaan.

Omien kulkureittien varrella sijaitsevat defibrillaattorit kannattaa selvittää jo etukäteen defi-verkkosivulta.  

Tajuton – mitä teet?

Elvytystä vaativaa todennäköisemmin kohdalle sattuu henkilö, joka hengittää mutta on tajuton eikä herää.

Ensimmäiseksi hälytä apua. Sitä odotellessa toimi samalla tavalla kuin hätäelvytyksessä. Kun tunnet, että tajuton hengittää, turvaa hengityksen jatkuminen: käännä autettava kyljelleen siten, että päällimmäinen käsi tulee posken alle ja päällimmäinen polvi koukkuun. Näin asennosta tulee tukeva eikä potilas pääse kierähtämään.

Jää paikalle odottamaan apua.

Tukehtuminen – mitä teet?

Tukehtumassa oleva on vetänyt ruokaa tai esineen ylimpiin hengitysteihin, minkä vuoksi ilma ei kulje. Hän pysyy tajuissaan noin 2–3 minuuttia, joiden aikana esine pitäisi saada ulos. Tunnista tilanne, toimi ja sitten vasta hälytä apua!

Nosta uhri mieluiten seisomaan tai tuolille istumaan. Taivuta häntä eteenpäin ja lyö avokämmenellä lapaluiden väliin viisi kertaa. Iskujen on oltava teräviä.

Jos esine ei tule ulos ja olet ainoa auttaja, soita 112:een. Jos paikalla on toinen, hän soittaa. Toista iskusarjoja muutaman kerran.

Jos lyönnit eivät tehoa, kokeile nykäisyotetta (Heimlichin ote): mene tukehtuvan taakse ja laita kädet hänen kainaloidensa alta pallean alle. Toinen käsi on nyrkissä ja toisella otetaan siitä kiinni. Nykäise käsiä yhtä aikaa sisään- ja ylöspäin. Toista tarvittaessa. Jos ei viisi lyöntisarjaa ja viisi nykäisyotetta tehoa ja uhrilta menee taju, aloitetaan painelu-puhalluselvytys.

Tukehtumassa oleva lapsi otetaan syliin niin, että auttajan jalat ovat koukussa. Sitten lyödään lapaluiden väliin. Vauva otetaan käsivarrelle. 

Hallitsematon verenvuoto – mitä teet?

Vuoto tyrehdytetään painamalla vuotokohtaa. Seuraavaksi tehdään paineside: vuotokohdan päälle laitetaan vaikkapa sukka mytyssä, ja se sidotaan tiukasti kiinni toisella kankaalla, esimerkiksi huivilla. Sitten lähdetään lääkäriin. Vamman vakavuudesta riippuu, tarvitaanko ambulanssi.

Neuvot antoi asiantuntija Kristiina Myllyrinne Suomen Punaisesta Rististä (SPR).

Ensiapuoppia videolla

Erilaisten hätätilanteiden ensiapua opettavat videot löytyvät SPR:n verkkosivuilta. Vasemmasta palkista valitaan kohta ensiapuvideot. Materiaalia on sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi.   

TIEDÄTKÖ?

  • SPR:ssä arvioidaan, että jopa 60 prosenttia sepelvaltimotautikohtauksen saaneista pystytään pelastamaan, jos paikalla on elvytystaitoinen ja ensihoitoyksikkö saapuu 10 minuutissa.
  • Suomessa noin sata ihmistä vuodessa menehtyy tukehtumalla. Riskiä lisää myös pahaan asentoon sammuminen.
  • Suomessa sattuu yli miljoona tapaturmaa vuodessa. Niistä yli 80 prosenttia on koti- ja vapaa-ajan tapaturmia, joista noin 80 prosenttia kaatumisia ja matalalta putoamisia. Suuren osan tapaturmista voisi ehkäistä ennalta.

 MITEN LÖYTÄÄ LUOTETTAVAN ENSIAPUKURSSIN?

  • Kursseja löytyy netin hakupalvelujen avulla. Suomessa lähes kaikki ensiapuopettajat ovat käyneet SPR:n koulutuksen. Ensiavun ja terveystiedon kouluttajat saavat käyttää etk-lyhennettä. Hätäensiavun kouluttajan tunnistaa hek-lyhenteestä. Kaikki ovat terveydenhoidon ammattilaisia.
  • Työpaikkojen järjestämiä kursseja kannattaa hyödyntää. Kouluttamassa on monesti oma työterveyshoitaja.
  • SPR:n kurssit ovat aina ryhmille ja tietoa niistä löytyy SPR:n verkkosivuilta. Opetusta voi tilata valmiille ryhmälle, vaikkapa yrityksen väelle, tai voi osallistua avoimelle yleisökurssille.  
  • Kurssin hinta riippuu järjestäjästä. SPR:n järjestämä lyhyin hätäensiavun kurssi kestää neljä tuntia ja maksaa 50–60 euroa hengeltä. Yritysten kurssit hinnoitellaan erikseen. Kansalaisopistosta kurssitusta saattaa saada edullisemmin.

 Hanna Lehto-Isokoski 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti