veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Ehtiikö linnuille järjestää vielä talviruokintaa?

Ehtiikö linnuille järjestää vielä talviruokintaa?
28.1.2021

Houkuttaako lintujen tarkkailu lähietäisyydeltä? Niin kauan kuin maassa on vielä lunta tai on yöpakkasia, linnuille voi yhä rakentaa talviruokintapaikan, kertoo toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa Birdlife Suomi ry:stä. 

Mihin lintujen talviruokintapaikka kannattaa perustaa?

”Sen voi laittaa esimerkiksi omalle pihalle tai muuten hallinnassaan olevalle kiinteistölle – mieluusti jonnekin, missä linnut eivät voi törmäillä ikkunoihin.

On parempi valita paikka, jossa linnut pääsevät nopeasti pensaiden tai puiden suojaan, jos peto tulee. Haukat ja pöllöt saalistavat pikkulintuja.”

Minkälainen lintulaudan pitäisi olla?

”Laitteen pitäisi olla sellainen, jossa linnut eivät pääse käyskentelemään ja ulostamaan linnunruoan päälle. Tällöin lintutaudit eivät pääse leviämään.

Marketeissakin on myynnissä hyviä ja vähemmän hyviä vaihtoehtoja. Hyvä on sellainen, missä on istumaorsi erikseen ja lintu ottaa reiästä ruokaa nokallaan. Lisäksi lintulaudassa pitää olla pikkuisen lippaa, ettei sinne pääse satamaan vettä. Muuten ruoka voi homehtua tai klimppiintyä.”

Millaista ruokaa lintulaudalle kannattaa laittaa?

”Yleensä annetaan rasvapitoista ruokaa, jossa on paljon ravintoa. Esimerkiksi keltasirkut pitävät kaurasta ja viljasta. Tiaiset, punatulkut ja rastaat syövät maapähkinöitä, mieluiten murskattuna, ja auringonkukansiemeniä. Myös hedelmiä voi laittaa. Esimerkiksi mustarastaat pitävät omenasta. Jotkut keräävät myös pihlajanmarjoja ja laittavat niitä, jos haluaa lintulaudalle esimerkiksi tilhiä. Jotkut taas kasvattelevat jauhomatoja linnuille ruoaksi.

Rasvat ja rasvapallot ovat tikoille mieluisia. Monet ostavat myös sian läskinahkaa ja laittavat sitä puunrungolle tikkojen nakuteltavaksi.”

Pitääkö lintulautaa hoitaa kesken ruokintakauden?

”Lintulauta hyvä välillä ottaa irti ja pestä se kunnolla, jos se on likaantunut, ja muutenkin muutaman kuukauden välein. Ruokintapaikan hygieniasta on tärkeä pitää huolta ja poistaa maahan pudonnut ruoka, jottei se houkuttele jyrsijöitä”.

Mitä voi tehdä, jos lintulauta houkuttelee paikalle rottia?

”Jos ruokaa putoaa paljon maahan, se voi houkutella rottia taajama-alueilla. Sen takia pitää huolehtia, ettei maahan pääse ruokaa ja pudonneet ruoat pitää poistaa säännöllisesti. Ruokintalaudan alla voi olla alusastia, mutta se pitäisi peittää jollain muovitetulla verkolla, etteivät linnut pääse sinne ulosteiden sekaan syömään.

Hygienia ja siisteys ovat tärkeitä. Ruokinnan ympärillä olevalla harvasilmäisellä verkkoaidalla voi muuten ehkäistä muutenkin epätoivottuja ruokintavieraita, jotta esimerkiksi harakat ja varikset eivät pääse siitä läpi.”  

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti