veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Edelfelt, Särestöniemi, Backmansson – pelkkä nimi ei lupaa huippuhintaa huutokaupassa

Edelfelt, Särestöniemi, Backmansson – pelkkä nimi ei lupaa huippuhintaa huutokaupassa
18.4.2023

Albert Edelfelt, Reidar Särestöniemi ja Hugo Backmansson ovat arvostettuja taiteilijoita, joiden huutokauppamyyntejä kuvaavat taidetilastot vuosilta 1996–2001 kertovat sekä vakaasta hintakehityksestä että hintojen yllättävistä nousuista ja laskuista. 

Albert Edelfeltin arvomaalausten hinnat todennäköisesti kaksinkertaistuvat

Useita Albert Edelfeltin (18541905) hyvillä taustatiedoilla varustettuja öljymaalauksia huutokaupattiin 1990-luvun loppupuolella melko edullisesti. Näiden teosten lähtöhinnat ja myyntihinnat olivat tasaisia eli aseteltujen hintojen ennustettavuus toimi.

Ennustettavat huutokauppahinnat eivät kuitenkaan ole vain hyvä asia, sillä teos, jonka loppuhinta ylittää lähtöhinnan reilusti, on kuin hunajaa taidemarkkinoiden kaikille osapuolille. Tällainen teos on aina ensiluokkainen, ja sillä on hyvä provenienssi.

Albert Edelfeltin maalausten huutokaupatut lähtö- ja myyntihinnat vuosina 1996-2001 Lähde: Suomen Taidearvioinnin tilastot

Kuviosta näkyy, miten vuosina 1998 ja 1999 huutokaupattiin kaksi kallista arvomaalausta, joista tuli kova hintakilpailu.

Edelfeltin Mansikoita (1890) huutokaupattiin lähes 430 000 eurolla. Maalauksella on erinomainen provenienssi, ja siitä kirjoitettiin useita juttuja mediassa ennen huutokauppaa.

Seuraavana vuonna huutokaupattiin toinen yli 400 000 tuhannen euron maalaus Ompelijattaret (1887) lähes 440 000 eurolla. Maalaus kuuluu Keski-Suomen museon kokoelmaan.

Kuvio kertoo myös sen, että Edelfeltin signeeraamien maalausten hinnoissa on suuria eroja. Ostajan onkin hyvä muistaa, ettei pelkkä nimi takaa korkeaa hintaa. Teoksen taustatietojen pitää myös olla kaikilta osin kunnossa, ja lisäksi tarvitaan intohimoisia vastahuutajia.

Albert Edelfelt: Ompelijattaret. 1887. Öljy. 37,5 cm x 46,5 cm. Pekka Salojärven kokoelma, Keski-Suomen museo. Kuva: Pekka Helin, Keski-Suomen museo.
Mansikoita-maalaus huutokaupattiin 360 000 eurolla vuonna 2004. Hinta oli tuolloin 70 000 euroa edullisempi kuin vuonna 1998. Tämä kertoo, ettei arvoteosta saa huutokaupata julkisesti liian lyhyen ajan sisällä. On suositeltavaa pitää ainakin yli kymmenen vuoden tauko tai myydä arvoteos yksityisesti tai ulkomailla.

Vielä 1980-luvulla Albert Edelfeltin ja Helene Schjerfbeckin parhaat teokset kilpailivat hinnoista melko tasaväkisesti. Schjerfbeckin modernimman tuotannon hinnat kuitenkin kirivät, ja nämä arvomaalaukset hinnoitellaan nyt miljoonan euron molemmin puolin.

HINNAT | Käytännössä tämä tarkoittaa, että Edelfeltin parhaimpien arvomaalausten hinnat tulevat todennäköisesti yli kaksinkertaistumaan seuraavan kymmenen vuoden sisällä. On lähes kaikkien taidemarkkinoiden lainalaisuuksien vastaista, jos näin ei tapahdu.

Reidar Särestöniemen teosten hinnat nousevat tasaisesti

Reidar Särestöniemen (19251981) maalausten huutokauppamyyntilasto kertoo, ettei keskihinnan käyttäminen taiteen myynnissä kerro oikeaa tulosta. 

Taidetaloustieteelliset tutkimukset ulkomaisissa yliopistoissa pohjautuvat usein huutokauppatilastoihin, joissa käytetään keskihintatilastoja. Taidemarkkinoilla myynteihin vaikuttavat myös monet muuttujat ja psykologia. Siksi tällaisia keskihintatilastoja on mukava katsella, mutta taidesijoittajan ei kannata niihin juurikaan luottaa. 

Taidekauppiaat sen sijaan voivat seurata niistä hintojen nousu- tai laskusuuntaa olettaen, että maalausten taustamyynneistä on myös hiljaista tietoa. Tiedetään esimerkiksi kuka myy ja kuka ostaa ja miksi.  Reidar Särestöniemen maalausten kotimaiset huutokauppamyynnit vuosina 1996–2001 Lähde: Suomen Taidearvioinnin tilastot

Särestöniemen teosten hinnat huutokaupoissa ovat melko tasaisia. Vuonna 2001 Särestöniemen huutokaupatut maalaukset olivat vielä melko edullisia lukuun ottamatta yhtä maalausta, Ilves (1972), joka huutokaupattiin 44 000 eurolla. Samana vuonna huutokaupattiin myös kooltaan yli puolet pienempi Aino-maalaus vain noin 1 200 eurolla, ja tämä kauppa laski teosten keskihintaa.

Reidar Särestöniemi: Punapartainen jänkä. 1970. Öljy ja tempera. 130 cm x 130 cm. Kansallisgalleria, Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Hannu Pakarinen
Jopa kaksi lähes samannäköistä ja -kokoista maalausta voivat saada ihan eri loppuhinnan huutokaupassa. Aika, myyntipaikka, sattuma, teoksen värit ja erityisesti provenienssi aiheuttavat eroja hintoihin. Myös ostopsykologia ja onnellisuuden ekonomia vaikuttavat. Taiteen myynti on aina teoskohtaista. 

HINNAT | Tällä hetkellä Reidar Särestöniemen maalausten hinnat ovat noin 30 00090 000 euron tuntumassa, ja ne nousevat tasaisesti. Viimeistään seuraava nousukausi kaksinkertaistaa hinnat. 

Hugo Backmanssonin maalausten hinnat pysyttelevät tutuissa lukemissa 

Hugo Backmanssonin (1860–1953) maalausten myyntitilasto taiteen julkisilla jälkimarkkinoilla eli huutokaupoissa kertoo puolestaan sen, miten tiettyjen tunnettujen ja suosittujenkin taiteilijoiden teosten myynti on tasaista ja aktiivista ilman suurempia hintojen nousuja. 

Hugo Backmanssonin maalausten huutokauppamyynnit vuosina 1996-2001 Lähde: Suomen Taidearvioinnin tilastot

Myös tällaisten taiteilijoiden tuotantojen hintahistoria on hyvä tuntea, jotta tietää, miten hinnat suurin piirtein käyttäytyvät tulevaisuudessa. On tyypillistä, että näissä tapauksissa teoksen hintaa nostaa lähes ainoastaan iso museonäyttely ja samaan ajankohtaan ajoittuva kirja. 

Hugo Backmansson Tanger. Ajoittamaton. Öljy. 35 cm × 27 cm. Kansallisgalleria, Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Hannu Pakarinen.

HINNAT | Hugo Backmanssonin maalausten hinnat ovat tällä hetkellä suurin piirtein samat kuin 1990-luvun lopulla siitä huolimatta, että teokset ovat upean väririkkaita ja taiteilija teki kiitettävän ja kiinnostavan uran.

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

HUUTOKAUPPAMYYNNIT SUOMESSA 1996–2001 Tässä jutussa käytetyt tilastot ajoittuvat laman jälkeiseen vielä toipuvaan ja arastelevaan, mutta huojentuneeseen taidekaupan aikaan, joka on verrattavissa taidekaupan tilanteeseen juuri nyt. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti