veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Vietä muoviton vappu – viisi vinkkiä iloiseen juhlaan

Vietä muoviton vappu – viisi vinkkiä iloiseen juhlaan
30.4.2024

Vappu on iloinen juhla, jota vietetään yhdessä puistoissa ja kaduilla. Juhlintaan kuuluu usein piknikejä, ilmapalloja ja serpentiinejä, mutta helposti myös paljon turhaa muovikrääsää ja muuta muoviroskaa. 

Tässä viisi vinkkiä kevään iloiseen ja muovittomaan juhlaan.

1. Suosi paperiserpentiiniä sprayn sijaan

Serpentiinispray on käytännössä suihkutettavaa muovivaahtoa. Suosi sen sijaan muovitonta vaihtoehtoa: paperiserpentiiniä. Paperiserpentiini kierrätetään vapun päätteeksi sekajätteeseen.

Suihkuserpentiini on huomattavasti hankalampi kierrätettävä: pullon sisältö on sekajätettä, mutta ponnekaasupullo lukeutuu vaarallisiin jätteisiin. 

2. Kierrätä vanhoja vapputamineita, älä osta kertakäyttökrääsää

Viuhkat, naamarit ja halpa muovitavara houkuttelevat vappuhulinassa. Päivästä tulee kuitenkin helposti vuoden roskaisin juhlapyhä, jos joka vuosi haalitaan uudet krääsät.

Himovappuilijan kannattaa kerätä kotiinsa menneiden vappujen aarreboksi, josta voi kierrättää uusia lookeja vuosiksi eteenpäin. Ylioppilaalle kierrättäminen onkin helppoa: vapun valkolakkimuoti ei vanhene koskaan! 

3. Pidä pallostasi kiinni

Saattaisi olla liian julmaa olla ostamatta lapselle vappupalloa, mutta yksi pallo riittää. Huolehdi, ettei pallo lennä taivaisiin ja päädy lopulta luontoa roskaamaan. Sido pallo esimerkiksi rattaisiin, reppuun tai vaatteisiin tai laita naruun paino, jotta pallo pysyy ulottuvilla.

Hävitä tyhjä pallo asiallisesti kierrättämällä. Muovipinnoitteisen foliopallon oikea osoite on sekajäte. 

 4. Piknikille mukaan kunnon aterimet ja mukit

Vapun jätevuori kasvaa, jos piknikpurtavat ja kuohuvat nautitaan muoviastioista. Ota mieluummin mukaan kestoastiat, niistähän on paljon juhlavampaa syödäkin! Kotiin viemistä saattaa olla aavistuksen enemmän, mutta tuskin kohtuuttomasti. 

 5. Nappaa löytämäsi muovit roskiin

Jos näet ympäristössä muutakin muoviroskaa kuin omasi, nappaa nekin siivotessasi mukaan. Muovia ei pidä jättää luontoon, ja siihen on painavia syitä: jos jätät jälkeesi esimerkiksi muovipullon, se on täydellisesti hajonnut vasta 450 vuoden päästä. Pidetään yhdessä huoli, että määrä ei enää kasva! 

Vinkit: WWF Suomi

TIESITKÖ? Iso osa roskista kulkeutuu mereen ja esimerkiksi Itämeren roskasta jopa 90 prosenttia on muovia. Tyypillisimpiä meren muoviroskia ovat tupakantumpit, muoviriekaleet, vaahtomuovit, muovipussit sekä pullot ja pakkausjätteet, jotka ovat tuttua roskaa myös vapunvietosta. "Maailman merissä on jo yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa”, WWF Suomen meriasiantuntija Iiris Kokkonen muistuttaa tiedotteessa. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti