veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Autonrengas puhkesi: mitä teen?

Autonrengas puhkesi: mitä teen?
22.2.2021

Rengasrikko tien päällä ja varsinkin yöllä tai viikonloppuna on autoilijan painajainen. Rengasvaurio on sitä ikävämpi ylläytys mitä huonommin siihen on varautunut. Tässä 20 vinkkiä rengasrikon varalle.

1. Osta auto varapyörän kanssa, jos se on mahdollista. Kaikissa automalleissa ei enää ole paikkaa varapyörälle, joten silloin sitä ei saa edes valinnaisvarusteena.

Autossa saattaa olla normaalin vararenkaan sijaan kapeampi tilapäinen vararengas. Kapealla vararenkaalla ei voi ajaa normaalia maantie- tai moottoritienopeutta vaan renkaaseen on merkitty maksiminopeudeksi tyypillisesti 60 tai 80 km/tunnissa.

2. Tarkista, että autossa on renkaanvaihtovälineet. Mikäli auto on varustettu vararenkaalla, sen mukana tulevat yleensä myös tunkki ja rengasavain. Niille on yleensä omat säilytyspaikkansa vararenkaan sisällä olevassa, styroksista tehdyssä kotelossa. Työkalut on tarkoitettu vain hätärenkaanvaihtoon tien päällä. Säännöllisiin neljän renkaan kausivaihtoihin niitä ei tulisi käyttää.

Ristikkoavaimella pulttien irrottaminen onnistuu huomattavasti paremmin kuin työkaluihin kuuluvalla yksivartisella avaimella.

3. Katso ajoneuvon ohjekirjasta, mistä kohdasta auton helmasta löytyy tunkille sopiva, nostamiseen tarkoitettu ja yleensä vahvuudeltaan kaksin- tai kolmikertainen kohta, joka on usein merkitty puoliympyräkaarella tai lovella. 

Nostokohta on usein merkitty auton helmaan lovella tai puoliympyräkaarella.

Sen etsiminen etukäteen puhtaasta autosta päivänvalossa on paljon helpompaa kuin kohdan löytäminen kuraisesta autosta illan tai yön pimeydessä tien päällä.

4. Jos autossa on varapyörä, valvo että sen renkaassa on riittävästi ilmanpainetta ja että varapyörään sopivat pultit ovat mukana, jos varapyörä on eri tyyppiä kuin alla olevat vanteet. Varsinkaan tarvikealumiinivanteiden pultit eivät välttämättä sovi mahdollisesti peltivanteella olevan varapyörän kiinnittämiseen.

5. Jos autosi vanteissa on lukkopultit, muista pitää niiden avain mukana autolla liikkuessasi.

6. Mikäli autosi pyörissä on muoviset pulttisuojat, niiden irrottamiseen tarkoitettu erikoistyökalu on pidettävä ajossa mukana. Muilla työkaluilla irrotettaessa pulttisuojat saattavat vaurioitua.

7. Jos auto on hiukankin ylä- tai alamäessä rengasta vaihdettaessa, toisen puolen pyöriä vasten pitää laittaa kiilat, että ajokki pysyy varmasti paikallaan.

Paikkausainesarja ja sen käyttäminen

8. Jos autossasi on paikkausainesarja, selvitä miten varustus toimii ja valvo paikkausaineen tuoreutta. Valitettavasti paikkaussarjojen käyttöä ei pääse juuri missään harjoittelemaan. Voi vain tutkia etukäteen, millainen paikkausvälinesarja omassa autossa on, ja lukea ohjeista, miten sarjaa käytetään vaurion sattuessa.

9. Paikkausaine ei toimi pakkasella eikä sillä voi paikata esimerkiksi renkaan kylkeen tulleita vaurioita. Paikkausaineet toimivat ainoastaan silloin kun vaurio tai vuoto on renkaan kulutuspinnan osalla.

10. Paikattaessa renkaan tulisi olla vuotokohta alaspäin. Autoa ei kannata jättää seisomaan heti paikkauksen jälkeen.

11. Paikkausaineen käyttö ei välttämättä tee renkaasta korjauskelvotonta, mutta asentajalle on iso työ puhdistaa renkaan tubeless-kalvo sen korjauksen yhteydessä ja itse vaurio voi suurentua paikka-aineella korjatulla renkaalla ajettaessa. Usein paikkausaineen käytön jälkeen edessä on uuden renkaan hankinta. 

Ammattiapua tien päällä

12. Rengasrikon varalta on hyvä selvittää, millaiset vakuutukset autossa on, jos joutuu käyttämään hinauspalvelua. Jos vakuutus ei kata hinausta, kannattaa harkita vakuutuksen päivittämistä. 

13. Varsinkin jos ei ole autovakuutusta, joka korvaa tiepalveluavun, kannattaa hankkia joko Autoliiton  plus-jäsenyys, joka on kotimaan ohella voimassa yli 40 Euroopan maassa tai Falckin Tieturva, joka on voimassa EU-maissa, Norjassa ja Sveitsissä. Muillakin toimijoilla on turvapalveluja kuten Nokian Renkaiden Hakka-turva, joka auttaa rengasrikon sattuessa kellon ympäri Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

14. Jos ajat uudehkolla autolla, selvitä, mitä sen assistance-palveluun kuuluu. 

15. Pidä assistance-palvelun puhelinnumero aina autossa tai jos olet Autoliiton Plus-jäsen niin lompakossasi, koska henkilökohtaisen plusjäsenyyden perusteella saa apua, vaikka olisi liikkeellä jollain muulla kuin omalla autolla.

16. Uudenmaan alueella toimii Rengaspartio-niminen yhtiö, joka päivystää 24/7-periaatteella. Se ilmoittaa pystyvänsä tekemään henkilö- ja pakettiautoihin korjaus- ja rengastöitä paikan päällä. Rengaspartiolla on myös mukanaan niin pultteja ja muttereita kuin erikokoisia käytettyjä ja uusia renkaita. Partion toiminnasta ei kuitenkaan ole ensikäden kokemusta. 

Toimi näin, jos rengasrikko sattuu

17. Varsinkin jos auton on joutunut pysäyttämään tien varteen ja rikkoutunut rengas on ajoradan puolella, älä ryhdy vaihtamaan rengasta itse vaan soita ammattilainen vaihtamaan varapyörä alle.

18. Jos auto on rengasrikon vuoksi jäänyt lähelle ajorataa tai suorastaan vaaralliseen paikkaan, älä jää istumaan sisälle autoon vaan koeta löytää muuta suojaa. Muista viedä varoituskolmio varoittamaan takaa tulijoita.

19. Valvo, että autossa on huomioliivit kaikille mukana olijoille. Ne on hyvä pitää auton matkustamossa niin, että liivit voidaan pukea päälle jo ennen kuin noustaan autosta ulos.

20. Aina ennen liikkeelle lähtöä kannattaa silmämääräisesti katsoa, että renkaissa on ilmaa. Jos tyhjän renkaan havaitsee tässä vaiheessa, se on usein helposti paikattavissa paikan päällä. Liikkeelle lähdettäessä tyhjä rengas vaurioituu ja ongelmasta tulee mittavampi ja kalliimpi.

MIKÄ NEUVOKSI? Rengas rikki, varapyörää ei ole, paikkaussarjasta ei ole apua!

Juha Partanen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 18.7.2017. Teksti on tarkistettu 18.2.2021.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti