veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Aurinko paistaa, rapa roiskuu – alenna nopeutta ja pidä tuulilasi puhtaana

Aurinko paistaa, rapa roiskuu – alenna nopeutta ja pidä tuulilasi puhtaana
16.3.2023

Sää lämpenee hiljalleen, ja teiden sulaessa rapa roiskuu. Autoilijan on tärkeä varmistaa, että hän näkee kunnolla kelissä kuin kelissä.

Kevätauringon lisäksi kurakeli tuo haasteita ajamiseen. Ohessa viisi vinkkiä keväisiin ajokeleihin:

  • Putsaa tuulilasi ja muut lasipinnat sekä ulko- että sisäpuolelta.
  • Tarkista pyyhkijänsulkien kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.
  • Huolehdi, että autossa on riittävästi tuulilasinpesunestettä.
  • Jos häikäistyt tien päällä tai ajat kurakelissä, alenna nopeutesi tilanteen tasalle.
  • Korjauta mahdolliset kiveniskemät mahdollisimman nopeasti.

Pidä tuulilasi puhtaana pesemällä se säännöllisesti. Puhdas lasi ei myöskään huurru yhtä helposti kuin likainen. Myös lämpölaitteista nousee käytössä pölyä ja likaa, joten pakkasten jälkeen tuulilasi on tärkeä puhdistaa myös sisäpuolelta. Putsaa myös sivuikkunat.

”Huolehdi lisäksi tuulilasin kunnosta. Naarmuinen ikkuna häikäisee herkemmin. Korjauta kiveniskemät mahdollisimman nopeasti erityisesti, jos ne ovat kuljettajan näkökentässä”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen muistuttaa tiedotteessa.

Testaa pyyhkijänsulkien toimivuus ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.

Huolehdi näkyvyydestä myös matkan aikana

Keväisin keliolosuhteet saattavat vaihtua hyvinkin nopeasti suuntaan tai toiseen. Vaikka kotoa lähtisi auringonpaisteessa, saattaa perille päästessä sataa lunta tai räntää.

”Huolehdi, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi. Vaihtelevassa kelissä ja erityisesti pidemmän matkan aikana sitä saattaa tarvita yllättävän paljon.”

Tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta huolehtimisen lisäksi häikäistymistä voi ehkäistä käyttämällä aurinkolaseja tai auton aurinkolippaa. Hidasta vauhtia, jos häikäiseminen yllättää.

”Jos aurinko häikäisee tai näkyvyys on muuten huono, kuljettajan täytyy alentaa ajonopeutta. Silloin on enemmän aikaa havainnoida liikennetilannetta ja reagoida siihen”, Karvonen painottaa.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti