veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Älykkäästi vesillä – osaatko jo ottaa hyödyt irti näistä veneilijän sovelluksista?

Älykkäästi vesillä – osaatko jo ottaa hyödyt irti näistä veneilijän sovelluksista?
9.7.2020

Vesillä liikkujalle on tarjolla monia kännykkäsovelluksia ja verkkopalveluita. Ne auttavat muun muassa navigoinnissa, sään seuraamisessa sekä satamien ja huoltopalveluiden löytämisessä.

Kartta- ja navigointisovellukset

Veneilijälle on ehkä eniten hyötyä digitaalisista kartta- ja reittisovelluksista. Moni tällainen sovellus on riisuttuna versiona ilmainen, mutta pienellä vuosimaksulla niihin voi saada paljon lisää ominaisuuksia.

Esimerkiksi Nautics Sailmaten ilmaisessa versiossa ovat liikenne- ja viestintäviraston merikarttoihin pohjautuvat kartat sekä tiedot vierasvenesatamista.

20 euron vuosimaksulla käyttöön saa lisäksi muun muassa oman sijainnin tarkan näytön, nopeusnäytön, kulkusuunnan asteina, eteenpäin näyttävän suuntaviivan sekä vierasvenesatamien lähestymiskartat.

Sailmaten voi ladata kännykkään sovelluskaupasta.

Koko Euroopan merikartat saa kännykkään esimerkiksi Navionics-sovelluksella. Karttojen lisäksi sovelluksella saa ajankohtaiset säätiedot aina siellä, missä sovellusta käytetään. Navionics maksaa noin 40 euroa vuodessa.

Muita navigointi- ja karttaohjelmia ovat muun muassa 0100100 Merellä – Merikartta sekä Loisto Mariner.

Huom! Kesäkuussa 2020 voimaan tulleessa vesiliikennelaissa linjataan, etteivät digitaaliset kartat riitä ainoiksi kartoiksi vesillä. Myös viranomaisen julkaisemia, paperisia tarvitaan.

Veneilijän sääsovellukset

Veneilijän kannattaa ladata kännykkäänsä yksi tai useampia sääsovelluksia, joilla näkee, millaista säätä on odotettavissa lähitunteina tai päivinä juuri siellä, missä veneilet.

Sääsovelluksissa on havaintoja ja ennusteita muun muassa lämpötiloista, sademääristä, tuulen suunnasta ja nopeudesta sekä muun muassa aallonkorkeuksista. Lisäksi niistä näkee esimerkiksi tuuli- ja myrskyvaroitukset.

Kännykkään kannattaa ladata vähintäänkin Ilmatieteen laitoksen ja Forecan sääsovellukset, jotka ovat kummatkin maksuttomia. Niiden avulla voi tarkastella säähavaintoja ja ennusteita juuri siellä, missä olet.

Kootusti tietoa löytyy myös Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta, jossa julkaistaan kello 12 myös säätiedotus merenkulkijoille.

Vinkki: Haluaisitko kuunnella säätietoja? Yle Areenassa julkaistaan viisi kertaa päivässä Merisää-ohjelma ja lisäksi veneilykaudella kerran päivässä Veneilysää-ohjelma. (areena.yle.fi)

Satamalistauksia lähestymiskarttoineen

Sataman valinnassa veneilijälle hyödyllinen palvelu on Venelehden ylläpitämä satamalistaus, josta voi etsiä satamia kartalta. Samasta osoitteesta saa lisätietoa muun muassa satamien palveluista.

Klassikon asemassa olevasta Partiolaisten satamakirjasta on tehty tänä kesänä ensimmäistä kertaa sähköinen versio. 20 euron vuosimaksulla saa tiedot yli 150 retki- ja luonnonsatamasta Suomenlahdelta, Turun saaristosta ja Ahvenanmaalta.

Lisäksi palvelussa on merkitsemättömiä meripartiolaisten luotaamia reittejä. Partiolaisten satamakirjan sähköisen tietokannan satamineen ja lähestymiskarttoineen saat käyttöösi lataamalla sovelluskaupasta Nautics Sailmaten.

Etsi huoltopisteitä kartalta

Tänä kesänä veneilijä voi ensimmäistä kertaa etsiä Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-palveluja kartalla. Sovelluksessa pystyy listaamaan tai katsomaan kartalta kaikki paikat, joissa on esimerkiksi Roopen kuivakäymälä, jätepiste, septityhjennyspaikka tai astianpesupaikka.

Kartalla ovat kaikki Roope-palvelut sekä merialueella että Järvi-Suomessa. Palvelussa voi myös hakea esimerkiksi vain ne satamat, joihin voi viedä biojätteet. Palvelun kautta voi myös ilmoittaa esimerkiksi rikkinäisestä septiasemasta suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n ylläpitäjille.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti