veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Älä ajele iglulla – talvikelissä auto putsattava kunnolla

Älä ajele iglulla – talvikelissä auto putsattava kunnolla
2.2.2021

Ajoneuvo on putsattava huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Liikenneturvan kyselyssä 15 prosenttia autoilijoista myönsi puhdistavansa joskus vain kurkistusluukun lumisen auton tuulilasiin.

Lähtöä kannattaa ennakoida ja esilämmittää auto tarpeen mukaan. Silloin lumien putsaaminen ja jäiden raaputtaminen on useimmiten helpompaa varsinkin, jos auto ei ole tallissa tai katoksessa. Esilämmitys ehkäisee myös lasien huurtumista ajon alusta lähtien.

Lumien puhdistaminen kannattaa aloittaa auton katolta. Jos lumen jättää katolle, voi kinos luisua ensimmäisessä voimakkaammassa jarrutuksessa tuulilasille tai lentää takana tulevan näkökenttään.

Tämän jälkeen putsataan huolellisesti auton muut ulkopinnat sekä ikkunat, peilit ja valot.

Poliisi voi sakottaa puutteellisesti lumesta putsatun auton kuljettajaa. Sakkouhasta oli tietoinen yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta autoilijasta.

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä

  • Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa useimmiten myös lumien putsaamista. Siten voi myös mukavasti kiinnittää turvavyön oikein ilman paksuja toppavaatteita.
  • Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota valojen puhtauteen.
  • Ehkäise kosteuden kertymistä sisätiloihin kopistelemalla lumet kengistä, kun istut autoon tai astut isompaan ajoneuvoon.
  • Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.
  • Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.
    Lähde: Liikenneturva

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti