veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Juhana Blomstedtin uralla monta huippua

18.6.2015

Juhana Blomstedt (1937-2010) on Suomen abstraktin taiteen ja erityisesti konstruktivistisen taiteen edelläkävijä. Pelkästään hänen ansioluettelonsa on vailla vertaa. Hänen teoksiaan on lähes jokaisessa merkittävässä julkisessa taidekokoelmassa Suomessa. Blomstedt teki myös runsaasti julkisia taideteoksia: muun muassa nykyisen Helsingin oikeustalon seinämaalauksen, lasiteoksen opetusministeriöön ja betonimosaiikkiteoksen Suomen Kansallisoopperaan.

Juhana Blomstedt opiskeli Suomen Taideakatemiassa Sam Vannin opastuksella. Hän asui vuodet 1966-1981 Pariisissa. Debyyttinäyttely Pariisissa Galerie du Haut Pavéssa oli vuonna 1967. Seuraavana vuonna hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelyn Suomessa Galerie Artekissa. 1970-luvulla hän toimi vierailevana professorina Minneapolisin College of Art and Designissa.

Blomstedt toimi 1980-luvulla Kuvataideakatemiassa yliopettajana. Hänellä oli tuolloin hyvä galleristi, jonka avulla Blomstedt sai kansainvälistä tunnustusta. Blomstedt edusti Suomea muun muassa Sao Paolon biennaalissa vuonna 1968 ja Venetsian biennaalissa vuonna 1982. Hänet valittiin Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilijaksi 1989. Samana vuonna hänen suuri retrospektiivinen näyttelynsä pidettiin Taidehallissa ja Blomstedt aloitti professuurin Kuvataideakatemiassa. Vuonna 2007 Helsingin taidemuseo Tennispalatsi järjesti hänen toisen suuren retrospektiivinen näyttelynsä. Taidekeskus Salmelassa Blomstedt piti laajat näyttelyt vuosina 1998, 2001 ja 2005. Tukholmassa hän piti näyttelyn vuonna 1988 arvostetussa Gallerie Aronowitschissa. Artekin jälkeen Blomstedtilla oli näyttelyitä Helsingissä Galerie Anhavassa. 

Suuret työt sijoittajan aarteita

Taidesijoitusmielessä Juhana Blomstedtin 1960-1980-lukujen kookkaat työt ovat taidehistoriallisia aarteita. Blomstedt oli suuri taiteilija myös siksi, että hän uudistui joka vuosikymmenellä ja löysi uuden syvällisen, mutta raikkaan ilmaisukeinon värin, muotojen ja pinnan yhdistelminä. Hän oli kaikilla vuosikymmenillä tavallaan uransa huipulla, kunnes jälleen ylitti tinkimättömästi omat tavoitteensa. Taiteilija oli tuotannossaan ahkera ja intohimoinen.

Juhana Blomstedtin tuotanto on tunnettu pääasiassa maalauksista, mutta hän teki myös paljon serigrafioita, guasseja sekä sekatekniikkatöitä.

Blomstedtin teosten jälkimarkkinat eivät ole vielä kunnolla muodostuneet, sillä maalauksia on tullut harvoin myyntiin. Tämä on hyvä merkki. Ne, jotka omistavat Blomstedtin maalauksia, eivät myy teoksiaan, vaan haluavat pitää ne kokoelmissaan. Voi kestää vielä parikymmentä vuotta ennen kuin teoksia tulee myyntiin enemmän ja modernin taiteen arvostus nousee huippuunsa Suomessa uuden keräilijäsukupolven myötä.

Bukowskisilla Blomstedtin maalauksia on myyty viime vuosina noin 2 000-4 500 eurolla. Keräilijän kannattaa ostaa Blomstedtin maalauksia näin edullisilla hinnoilla. Sijoitusmielessä kannattaa valita sellainen työ, jolla on näyttelyhistoriaa ja joka on mainittu jossakin hänen tuotantoaan käsittelevässä kirjassa.

Pauliina Laitinen-Littorin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti