veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Tampere on asuntosijoittajien suosikki – keskisuurista kaupungeista mieluisin on Kuopio

Tampere on asuntosijoittajien suosikki – keskisuurista kaupungeista mieluisin on Kuopio
4.7.2022

Tampere on jo toista kertaa peräkkäin asuntosijoittajien ykkösvalinta. Turku ja Vantaa pysyivät viime vuoden tapaan kärkikolmikossa Suomen Vuokranantajien vertailussa, joka arvioi kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla.

Kärkikolmikon lisäksi vertailussa menestyivät Suomen kuusi suurinta kaupunkia, jotka kaikki sijoittuivat kymmenen parhaan joukkoon. Keskisuurista kaupungeista parhaiten pärjäsi Kuopio. Uutena kärkikymmenikköön nousi Kajaani. Vertailun viimeisenä pysyi edelleen negatiivisesta väestökehityksestä kärsivä Kouvola.

”Tampereen kasvu ja kehitys on ollut viime vuosina vahvaa. Koronapandemia ei näyttäisi lainkaan vaikuttaneen tuoreen ratikkakaupungin kasvutrendiin, kun taas esimerkiksi Helsingissä väestönkasvu on hidastunut voimakkaasti”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Yleisesti sekä Tampereella että vertailun kakkoskaupungissa Turussa pandemian vaikutukset asuntojen vuokrakehitykseen ja markkinointiaikoihin ovat olleet Rokkasen mukaan hyvin maltilliset pääkaupunkiseutuun verrattuna.

Pääkaupunkiseudulla vuokrataso on ollut historiallisesti laskussa kaksi perättäistä vuosineljännestä ja asuntojen keskimääräiset markkinointiajat ovat olleet poikkeuksellisen pitkiä. Tästä huolimatta pääkaupunkiseutu on silti edelleen kiinnostava alue asuntosijoittamisen näkökulmasta.

”Pääkaupunkiseudulla korkeat neliöhinnat suhteessa vuokriin tarkoittavat pienempää vuokratuottoa, mutta pitkässä juoksussa asuntojen arvokehitykseen sekä uuden vuokralaisen löytämiseen liittyy todennäköisesti vähemmän riskejä. 

Asuntosijoittamisessa aikajänne on tavallisesti pitkä, ja siksi lyhyen aikavälin kannattavuuden ohella keskeinen merkitys on asuntomarkkinan pidempiaikaisilla trendeillä”, Rokkanen toteaa.

Kaupunkirankingin lisäksi Suomen Vuokranantajat julkaisi Vuokraovi.comin kanssa vuokramarkkinakatsauksen, jonka mukaan mukaan vuokra-asuntojen kysynnässä on vahvoja merkkejä palautumisesta koronapandemian jälkeen. Sen sijaan kiinnostus uusien sijoitusasuntojen ostamista kohtaan on puolestaan laskussa. Heikko vuokrakehitys sekä nousevat hoito- ja korkokulut heikentävät asuntosijoittamisen kannattavuutta.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti