veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Taloyhtiön yhtiökokouksille lisäaikaa – nyt on päätettävä, miten ja milloin kokous pidetään

Taloyhtiön yhtiökokouksille lisäaikaa – nyt on päätettävä, miten ja milloin kokous pidetään
12.5.2021

Taloyhtiöt saavat lisäaikaa yhtiökokouksille myös tänä vuonna. Taloyhtiöissä pitää nyt päättää, miten ja milloin yhtiökokous pidetään. Osa taloyhtiöiden tärkeistä päätöksistä siirtyi viime vuonna koronan vuoksi.

Taloyhtiöt saivat viime vuoden tapaan lisäaikaa yhtiökokousten pitämiseen, kun eduskunta hyväksyi määräaikaisen lain, jonka myötä kevään ja kesän yhtiökokoukset on pidettävä 30.9. mennessä.

Nyt taloyhtiön pitää päättää, siirretäänkö yhtiökokousta vai pidetäänkö se normaalissa aikataulussa etäyhteyksien avulla.

”Kokousta ei kannata siirtää vain koska se on mahdollista, vaan ainoastaan jos se on välttämätöntä”, lakiasiantuntija Jenni Valkama Isännöintiliitosta sanoo tiedotteessa.

Toisissa yhtiöissä ajatellaan, että esimerkiksi isosta remontista on helpompi päättää kasvokkain kokouksessa. Joissakin taloyhtiöissä päätöksiä lykättiin jo viime vuonna.

”Pitää muistaa, että yhtiökokous ei ole ainoa paikka missä asioista keskustellaan. Isoihin remontteihin liittyy myös asukasinfoja, joita voi myös järjestää etänä ja joiden materiaaleja voi jakaa osakkaille ja asukkaille eri tavoin. Yhtiökokouksessa tehtäviin päätöksiin liittyvät taustamateriaalit pitäisi aina toimittaa ajoissa ja kattavina osakkaille.”

Isännöintiliitto suosittelee etäyhteyksien käyttöä ja on kannustanut niiden pariin esimerkiksi erilaisin ohjein.

Ketään ei voi kuitenkaan pakottaa etäyhteyksien pariin. Valkama on törmännyt muutamiin yhtiökokouskutsuihin, joissa osakkaita on kielletty tulemasta kokouspaikalle.

”Tällaista kieltoa ei voi asettaa, koska lain mukaan osakkailla on oikeus tulla kokouspaikalle. Etäyhteyksiä ja valtakirjoja voi suositella, mutta ketään ei voi käskeä jäämään kotiin. Osakkailla on oikeus osallistua päätöksentekoon”, hän sanoo.

Aluehallintovirastojen kokoontumisrajoitukset eivät koske yhtiökokouksia. Jos yhtiökokoukseen kokoontuu paljon ihmisiä kasvokkain, kokoukselle on varattava tarpeeksi iso tila, jotta osallistujat voivat pitää turvavälit. Tiloissa pitää olla myös käsienpesumahdollisuus tai käsidesiä osallistujille.

Jos kokoukseen tulee tilaan nähden liikaa osallistujia, voidaan osaa pyytää osallistumaan valtakirjojen avulla tai jopa siirtää kokousta uuteen ajankohtaan.

Lue myös: Taloyhtiön yhtiökokousta voi siirtää – lisäaikaa syyskuun loppuun

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti