veronmaksajat.fi

KOTI

Taloyhtiön yhtiökokousta voi siirtää – lisäaikaa syyskuun loppuun

Taloyhtiön yhtiökokousta voi siirtää – lisäaikaa syyskuun loppuun
27.4.2021

Taloyhtiöt ovat saamassa tänäkin vuonna lisäaikaa varsinaisten yhtiökokoustensa pitämiseen. Oikeusministeriön valmisteleman ehdotuksen mukaan taloyhtiön varsinaisen yhtiökokouksen voi pitää tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä, kun normaalisti yhtiökokous on yleensä pidettävä kesäkuun loppuun mennessä.

Lain mukaan taloyhtiön yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Koska monella taloyhtiöllä tilikausi on kalenterivuosi, on kevät perinteisesti kiireistä kokousaikaa.

Eduskunnalla on käsittelyssä esitys, jonka mukaan taloyhtiöt voivat koronapandemian takia lykätä yhtiökokouksen pitämistä aina syyskuun loppuun saakka. Myös viime vuonna taloyhtiöt saivat vastaavalla tavalla lisäaikaa.

”Tämä tuo taloyhtiöille lisää mahdollisuuksia. Yhtiökokousta voidaan siirtää paikkakunnilla, joissa on eniten koronatartuntoja etenkin, jos kyse on suuremmasta taloyhtiöstä, jossa on paljon osakkaita ja osakkaat ovat sellaisia, etteivät he mielellään osallistu tai eivät kykene osallistumaan yhtiökokoukseen teknisten välineiden avustuksella”, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo.

Huolehdi turvajärjestelyistä yhtiökokouksissa

Aluehallintoviraston muuttuneen tulkinnan mukaan AVI:n määräämät kokoontumisrajoitukset eivät koske taloyhtiöiden yhtiökokouksia.

Koronaan liittyvistä turvallisuusjärjestelyistä on kuitenkin pidettävä kiinni. Käsien puhdistamismahdollisuudesta on huolehdittava ja lisäksi kokouksen osallistujien paikat on sijoitettava riittävän etäälle toisistaan. Suositeltavaa on myös käyttää kasvomaskia ja noudattaa muita THL:n voimassa olevia ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Yhtiökokouksen voi pitää myös etänä

Vaikka laki antaa mahdollisuuden siirtää yhtiökokousta, se ei ole välttämätöntä edes paikkakunnilla, joissa koronatartuntoja on vielä runsaasti. Yksi terveysturvallinen tapa on järjestää yhtiökokous etäkokouksena, joskin myös postitse on mahdollista järjestää yhtiökokous.

”Täytyy muistaa, että vaikka yhtiökokous olisi etäkokous, se ei saa olla ikinä täysin etäkokous. Niiden, jotka haluavat tulla fyysisesti paikalla, pitää saada tulla fyysisesti paikalle. Siinä mielessä on eroa, pidetäänkö yhtiökokous toukokuun alussa vai elokuussa, jolloin ehkä kaikki on jo rokotettu”, Pynnönen kuvaa. 

Pynnönen arvioi, että jatkossa yhtiökokouksia tullaan järjestämään yhä useammin etänä koronasta riippumatta. ”Niin tyytyväisiä jotkut osakkaat ovat etäkokouksiin, jos he esimerkiksi asuvat muualla tai eivät ehdi osallistua kokoukseen muuta kuin oman tietokoneen tai kännykän välityksellä”.

Isännöintiliitosta muistutetaan, että markkinoille on tullut uusia palveluntarjoajia, jotka auttavat taloyhtiöitä etäkokouksien järjestämisessä. Tällaisia ovat muun muuassa Viilu ja Talokeskuksen Kokousta.fi. Myös isännöintitoimistoilta voi kysyä palveluista. 

Isot korjaushankkeet voivat vaikuttaa valintaan

Kumpi sitten on parempi: siirtää yhtiökokousta vai pitää se etäyhteyksillä?

”Se riippuu, keneltä sitä kysytään. Tilanteet ovat erilaisia ja henkilöt suhtautuvat eri tavalla siihen, onko etäkokouksien pitäminen helppoa tai vaikeaa. Isännöitsijöistä ja hallituksesta riippuu, milloin kokous pidetään. Jos käsillä on isompia korjaushankkeita, osa hallituksista on sitä mieltä, etteivät he halua pitää etäyhteyksin kokousta”, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Myös osakkaiden toiveilla on merkitystä. Lisäksi vaa’assa painaa se, mitä yhtiökokouksessa on asialistalla.

”Itse ajattelisin luontevasti, että jos asialistalla on vain perusjuttuja, silloin yhtiökokous on helppo pitää etäyhteyksillä. Toiset kuitenkin ajattelevat, että yhtiökokousta on helppo siirtää, jos asialistalla ei ole mitään erityistä. Joka tapauksessa lainsäädäntö mahdollistaa nyt yhtiökokouksen siirron, jos se halutaan pitää livekokouksena”, Koro-Kanerva sanoo.

Outi Airaksinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti