veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Hyötytietoa koronasta ja taloudesta – tartu Taloustaidon ajankohtaisiin verkkotärppeihin

Hyötytietoa koronasta ja taloudesta – tartu Taloustaidon ajankohtaisiin verkkotärppeihin
10.4.2020

Taloustaidon verkkosivuilla on julkaistu useita juttuja, joissa on kuluttajalle hyötytietoa koronaviruspandemiasta ja taloudesta. Kokosimme tähän muutamia tärppejä.

Asuntolainoihin lyhennysvapaita

Pankit myöntävät asuntovelallisille lyhennysvapaita kuukausia, jos koronavirus uhkaa heikentää asiakkaan maksukykyä. Myös pk-yritysten kassakriisiin pankit lupaavat lievitystä.

Lainanlyhennyksiin voi saada pankista riippuen 6–12 kuukautta taukoa. Tuona aikana asiakas maksaa yleensä vain lainan koron ja lainanhoitoon liittyvät palkkiot.

Etätyövakuutuksesta turvaa

Työtapaturmavakuutuksen turva on etätöissä suppea. Monet vakuutusyhtiöt kauppaavatkin yrityksille etätyövakuutusta. Se on vapaaehtoinen henkilövakuutus, joka korvaa muun muassa työntekijän ansionmenetystä tapaturma-ajan päiväkorvauksena, hoitokuluja, pysyvää haittaa ja kuolemantapausta. Millaisia etätyövakuutuksia markkinoilla on tarjolla ja mitä ne pitävät sisällään? 

Yrittäjän toimeentulo koronakaranteenissa

Kela voi maksaa ansionmenetyksistä korvauksena tartuntatautipäivärahaa, jos työntekijä määrätään karanteeniin. Yrittäjä on oikeutettu tartuntatautipäivärahaan, jos hän on ottanut itselleen YEL-vakuutuksen.

Päivärahan suuruus määräytyy sen mukaan, miten suureksi yrittäjä on vuosityötulonsa määritellyt. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa.  

Yrittäjä hakee työmarkkinatukea  Kelasta

Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea. 

Palkka juoksee koronakaranteenissa

Työntekijän palkka on turvattu yleensä täysimääräisenä, jos hän joutuu työ- tai lomamatkalla karanteeniin. Työntekijän on ilmoitettava tilanteestaan työnantajalle ja ryhdyttävä mahdollisesti etätöihin. Irtisanomisen perustetta karanteeni ei aiheuta.

Jos karanteeniin joutuu lomamatkalla kotimaassa, Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa. Se on sata prosenttia palkasta ilman omavastuupäiviä. 

Matkavakuutus ja koronavirus

Korvaako matkavakuutus peruuntuneen matkan? Vakuutuksissa on eroja, joten ensin kannattaa tarkistaa oman matkavakuutuksen ehdot. Finanssialan mukaan usein vakuutus ei korvaa matkan peruuntumista tai keskeyttämistä epidemiatilanteissa, ellei vakuutukseen ole liitetty lisäturvaa. Lisäksi matkavakuutukset eivät välttämättä ole voimassa alueilla, joihin matkustamista Suomen ulkoministeriö suosittaa välttämään.

Eroa on myös siinä, onko ostanut matkapaketin vai omatoimisesti esimerkiksi lennon tai hotellimajoituksen. Yksittäisen palvelun ostaja ei välttämättä saa korvausta, vaikka alueella olisi epidemia. 

Voiko lomaa siirtää, jos sairastuu koronaan?

Mikäli koronavirus iskee lomalla, lomapäiviä voi siirtää vuosilomalain mukaisesti. Jos joutuu lomalla karanteeniin, mutta ei itse sairastu koronavirukseen, lomapäiviä ei kuitenkaan voi siirtää. Vuosilomalain mukaisesti koko vuosiloma on mahdollista siirtää myöhemmäksi, jos työntekijä sairastuu ennen vuosilomaa tai vuosiloman alkaessa.

Jos sairastuu vuosiloman aikana, työntekijällä on kuusi omavastuupäivää, joiden jälkeen loput vuosilomasta voidaan siirtää toiseen ajankohtaan. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti