veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Matkavakuutus ja koronavirus – huomioiko vakuutukseni viruksen?

Matkavakuutus ja koronavirus – huomioiko vakuutukseni viruksen?
25.2.2020

Matkavakuutusten sisällöissä on paljon yhtiökohtaisia eroja, ja nyt matkailua haittaa koronavirus. Tarkista ennen matkaa, mitä vakuutuksesi korvaa. 

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla. Nyt ei tule tarpeettomasti matkustaa. Ulkoministeriö ei enää muuta yksittäisten matkustustiedotteiden turvallisuustasoa koronavirusriskin vuoksi. Matkustustiedotteissa annetaan jatkossakin tietoa maiden yleisestä matkustusturvallisuudesta. Lue lisää UM:n sivuilta. Jos kaikesta huolimatta matkustat ulkomaille, tee matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi-sivustolla.

Tällä hetkellä epidemia-alueeksi määritellään Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italia. Tähän mennessä suurin osa tapauksista on todettu Kiinassa, valtaosa Wuhanissa ja Hubein maakunnassa. Pohjois-Italiassa Veneton, Lombardian, Piemonten, Emilia-Romagnan ja Marchen alueilla on todettu useita koronavirustapauksia ja tatuntariski  on suurentunut. 8.3.2020 päivätyssä matkustustiedotteessa suosituksella välttää tarpeetonta matkustamista koko Italiaan tuetaan Italian viranomaisten toimia epidemian leviämisen estämiseksi ja hillitsemiseksi koko maassa.

ECDC:n arvion mukaan koronavirustartunnan riski EU-maissa on tällä hetkellä kohtalainen. Epidemia-alueella matkustamiseen liittyy kohonnut riski tartuntaan.

Ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista:

 • Kiinaan ja välttämään kaikkea matkustamista Wuhanin kaupunkiin ja Hubein maakuntaan. Harkitse myös erityisen tarkkaan matkustamista Zhejiangin maakuntaan.
 • Italiaan: Matkustustiedotteen suosituksella välttää tarpeetonta matkustamista koko Italiaan tuetaan Italian viranomaisten toimia epidemian leviämisen estämiseksi ja hillitsemiseksi koko maassa.
 • Etelä-Korea: Daegu-gwangyeoksi [Daegu]: Vältä tarpeetonta matkustamista, 
  Gyeongsangbuk-do [Gyeongbuk]: Vältä tarpeetonta matkustamista 
 • Itävalta: Tirol vältä tapeetonta matkustamista
 • Saksa: Nordrhein-Westfalen vältä tarpeetonta matkustamista

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Italian viranomaiset ovat ottaneet käyttöön muun muassa liikkumista rajoittavia erityistoimenpiteitä. Tapahtumia on peruutettu ja julkisia kokoontumisia kehotetaan välttämään. Viranomaisohjeiden seuraaminen tärkeää.

Jos matka on jo varattu ja epidemia pelottaa, mitä matkavakuutus korvaa?

 • Tarkista ensimmäiseksi oman matkavakuutuksensa ehdot, koska niissä on paljon eroja ja korvausten rajoitukset vaihtelevat yhtiöittäin.
 • Osa vakuutusyhtiöistä myöntää myös lisäturvia poikkeuksellisten tilanteiden varalle ja osa ei. Lisäturva voi olla esimerkiksi kriisiturva, josta korvataan äkillisen epidemian aiheuttamia matkan peruuntumisen kuluja.
 • Vakuutusehdoista kannattaa tarkistaa, korvataanko matkan odottamista tai matkalta myöhästymistä, matkan keskeyttämistä matkakohteen olosuhteiden vuoksi tai evakuointikuluja.
 • Tarkista millaisia vahinkopalveluita vakuutukses sisältää. Niistä saa apua hätätilanteessa jo matkan aikana.

Ajankohtaiset tiedot koronaviruksesta:

Finanssialan mukaan on tavanomaista, että vakuutus ei korvaa matkan peruuntumista tai keskeyttämistä epidemiatilanteissa, ellei siihen ole liitetty lisäturvaa.

Riskialttiilla alueilla matkavakuutuksia on pääsääntöisesti rajoitettu.

Matkavakuutukset eivät välttämättä ole voimassa sellaisilla alueilla, joihin matkustamista Suomen ulkoministeriö suosittaa välttämään tai joista ulkoministeriö suosittaa poistumaan.

Tarkkana matkavakuutuksen määräajoissa

Vakuutusyhtiöt koostavat vakuutusturvaa asiakkailleen eri tavoin. Esimerkiksi Pohjola matkustajavakuutuksen voi räätälöidä mieleisekseen erilaisista turvista. Nimenomaan koronaviruksen varalle ei ole myynnissä erikseen lisäturvaa.

Matkalla alkanut sairaus, kuten myös koronavirus, korvataan matkasairautena kaikista Pohjolan henkilöasiakkailleen myöntämistä matkustajavakuutuksista. Kriisiin voi halutessaan varautua enemmän.

"Jatkuvaan matkustajavakuutukseen eli Pohjola matkavakuutukseen suositellaan valitsemaan matkustajan kriisiturva", kertoo korvauspalveluiden johtaja Hanna Hartikainen Pohjola Vakuutuksesta.

Matkustajan kriisiturvasta voidaan korvata Kiinaan suuntautuvan matkan peruuntumisen kuluja, jos matkan alkuun on aikaa alle 60 vuorokautta tai evakuointikuluja, tällä hetkellä kuitenkin vain Hubein maakunnasta.

Kriisiturvasta saatavissa korvauksissa edellytetään osin, että Suomen ulkoministeriö tai muu vastaava viranomainen on huomioinut tapahtuman ja kehottanut sen vuoksi joko välttämään kohteeseen matkustamista tai suositellut poistumaan kohteesta.

Vakuutusyhtiö Ifillä Matkustajaturva yksityisasiakkaille on kaikille sama ja sisältää automaattisesti kriisiturvan ilman erillistä maksua. Korvausasiantuntija Anne Koiviston mukaan mahdolliset viranomaisten kehotukset eivät määrittele korvattavuutta kriisiturvassa.

"Matkan peruuntuminen ja keskeytyminen korvataan Kriisiturvasta silloin, kun peruuntumisen tai keskeytymisen syynä on matkakohteessa tapahtuva luonnonkatastrofi, epidemia, äkillinen aseellinen selkkaus tai terrorismi", Anne Koivisto kertoo.  

Kriisitilanteessa niin matkan peruuntumisesta kuin keskeyttämisestäkin maksettava korvaus edellyttää, että matkustaja on toiminut määräajassa tapahtuman sattumisesta tai alkamisesta.

Määräajat kuten myös korvattavien kulujen ylärajat kerrotaan vakuutusehdoissa.

Jos koronaviruksen vuoksi joutuu karanteeniin vain varmuuden vuoksi, pelkästään karanteenissa olemisesta ei makseta esimerkiksi päiväkohtaista korvausta.

Matkavakuutusta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota vakuutusturvansa sisällön lisäksi myös vahinkopalveluihin, jotka auttavat nopeasti hätätilanteessa jo matkan aikana.

Koronavirus aiheuttaa turhaakin pelkoa

"Koronavirus ja etenkin sen aiheuttama paniikki on vaikuttanut paljon matkailuun ja tuntuu esimerkiksi messumatkoissa. Kuitenkin laajemmat sairastumistilanteet ovat edelleen tiukasti Kiinan alueella", toteaa Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Todennäköisyys koronavirukseen sairastumiseen on hyvin pieni, mutta pelko aiheuttaa ylilyöntejä ja mielenkiintoisia tilanteita matkailussa.

"Suomessa ja Ruotsissa toimiva yritys kieltää työntekijöiltään matkustamisen Pohjoismaiden ulkopuolelle, ja samaan aikaan Suomi on kartoilla punaisella merkitty ”saastunut maa” yhden sairastumistapauksen vuoksi ja on muiden silmissä pelottava", Heli Mäki-Fränti kuvailee.

Heli Mäki-Fräntin mukaan suomalaisille matkailijoille tällä hetkellä vain Kiina on selkeä poikkeus maiden joukossa, koska ulkoministeriö on kehottanut välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan.

Jos on varannut lähiaikoina toteutuvan matkapaketin Kiinaan, sen voi matkapakettilainsäädäntöön perustuen peruuttaa kuluitta. Muualle suuntautuvien matkojen osalta noudatetaan normaaleja peruutusehtoja.

Suuri ero on kuitenkin siinä, onko ostanut matkapaketin vai omatoimisesti yksittäisen palvelun kuten lennon tai hotellimajoituksen. Yksittäisen palvelun ostaja ei välttämättä saa korvausta vaikka alueella olisi epidemiakin.

"Jos lentokone sinne lentää, pelkän lentolipun tai majoituksen kohteessa ostanut matkustaja ei välttämättä saa rahojaan takaisin, jos ei haluakaan lähteä matkalle", Heli Mäki-Fränti sanoo.   

MATKUSTUSILMOITUS Oletko lähdössä omatoimimatkalle ulkomaille? Matkustatko riskialttiille alueelle? Muista tehdä matkustusilmoitus. Matkustusilmoitus tarkoittaa omien henkilötietojen, matkan aikana voimassa olevien yhteistietojen ja matkaa koskevien tietojen antamista ulkoministeriölle hätätapauksia ja kriisitilanteita varten. Tee matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi-sivustolla.

Marja Lammi

Juttua päivitetty tietoa/linkkejä matkustustiedotteista 13.3.2020.Lisätty linkki THL:n verkkosivuille 4.3.2020.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti