veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Asuntolainoihin tarjolla lyhennysvapaita koronaviruksen vuoksi

Asuntolainoihin tarjolla lyhennysvapaita koronaviruksen vuoksi
16.3.2020

Pankit tarjoavat asuntolainoihin lyhennysvapaita kuukausia, jos koronavirus uhkaa heikentää asiakkaan maksukykyä. Myös pk-yritysten kassakriisiin luvataan lievitystä.

Koronaviruksen aiheuttama talouden pysähdys voi horjuttaa tulevien kuukausien aikana monen perheen taloutta, kun yritykset lomauttavat ja irtisanovat henkilöstöään.

Tämän vuoksi pankit ovat ilmoittaneet joustoista, joita ne tarjoavat asuntolainojen lyhennyksiin.

Nordea kertoi jo perjantaina myöntävänsä asiakkailleen lainanlyhennyksiin lykkäystä koronaviruksen takia. Taukoa lainanlyhennykseen on mahdollista saada korkeintaan kuusi kuukautta. Tuona aikana asiakas maksaa ainoastaan lainan koron ja lainanhoitoon liittyvät palkkiot.

Nordean mukaan lyhennysvapauden saamisen edellytyksenä on, että asiakas on hoitanut pankkiasiointiin liittyvät asiat hyvin. Joustoa ei ole mahdollista saada valtion takaamiin lainoihin, esimerkiksi ASP-lainoihin. Joustot eivät ulotu myöskään kiinteäkorkoisiin lainoihin. 

Mahdollisuus 6–12 kuukauden lykkäykseen

Viikonlopun ja maanantain aikana myös moni muukin pankki ilmoitti tilapäisistä helpotuksista asuntolainojen lyhentämiseen.

Danske Bankilta on mahdollisuus saada korkeintaan kuuden kuukauden lyhennysvapaa asuntolainaan. Henkilöasiakkaille kyseeseen voivat tulla myös maksuton korttiluoton luottorajan korotus, tilapäinen luottokortin maksuvapaa tai mahdollisuus pienentää kulutusluoton kuukausittaista maksuerää.

Aktia tiedotti puolestaan maanantaina, että se tarjoaa henkilö- ja yritysasiakkailleen koronan vuoksi enintään kahdeksan kuukautta lyhennysvapaata lainoihin.

Myös OP Ryhmä kertoi, että se antaa kotitalouksille mahdollisuuden lykätä asuntoluottojen maksuja, mikäli koronapandemia on vaikuttanut luotonhoitokykyyn.

”Näissä tapauksissa asiakkaalle tarjotaan mahdollisuus asuntoluottojen lyhennysvapaaseen maksimissaan 12 kuukauden ajaksi. Maksuohjelman muutoksista ei peritä erillistä maksua”, OP:n asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo. 

Pankit suosittelevat sähköistä viestintää

Myös Oma Säästöpankin asiakkaat voivat saada lainanlyhennyksiinsä lykkäystä koronakriisin vuoksi. Pankkiryhmällä ei ollut kuitenkaan vielä maanantaina tarkempaa linjausta joustoista, vaan niistä päätetään aina asiakaskohtaisesti.

”Totta kai joustamme ja autamme asiakkaita vaikeassa erityistilanteessa kuten monet muutkin finanssialan toimijat”, Oma Säästöpankin viestintäjohtaja Minna Sillanpää sanoo.

Hän sanoo, että lyhennysvapautta on helpointa hakea pankin verkkopankin kautta tai olemalla yhteydessä pankin asiantuntijaan. Pankkiin voi olla yhteydessä myös chat-palvelun kautta tai lähettämällä viestin omasta verkkopankista.

Koronaviruksen tartuntavaaran vuoksi muutkin pankit kehottavat asiakkaita käyttämään ensisijaisesti digitaalisia palvelukanavia.

Esimerkiksi Danske Bank suosittelee asiakkailleen ensisijaisesti puhelin- ja etätapaamisia. Pankki aikoo lisätä puhelin- ja verkkoneuvontahenkilöstöä toisista työtehtävistä.

”Osa palveluistamme on tällä hetkellä jonkin verran ruuhkautunut, erityisesti sijoittaja- ja säästäjäasiakkaiden poikkeuksellisen runsaan kysynnän vuoksi”, Danske Bank viestittää. 

Myös yrityksille luvataan joustoja 

Koronaviruksen talousshokki vaikuttaa myös monen pienen ja keskikokoisen yrityksen talouteen. Pankit lupaavat tukea äkilliseen kassakriisiin joutuneita yrityksiä.

Esimerkiksi Nordea pyytää yrityksiä ottamaan yhteyttä pankkiin heti, jos tiedossa on vaikeuksia lainojen hoidossa.

Myös Danske Bank tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja yrityksille, jotka tarvitsevat lisälikviditeettiä kysynnän äkillisen laskun tai tilausten peruutusten vuoksi. Edellytyksenä on, että yritys täyttää yleiset luottokelpoisuusehdot.

OP lupaa yritysasiakkailleen neuvontaa ja tarjoaa pk-yrityksille mahdollisuuden lykätä luottojen maksuja. Pankin mukaan maksuaikojen muutokset arvioidaan aina tapauskohtaisesti ja hyödyntäen laajasti Finnveran tarjoamia takauksia yrityksille. Maksuohjelman muutoksista ei peritä erillistä maksua.

Matti Remes 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti