veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Sairastuin lomalla – voinko siirtää lomaani?

Sairastuin lomalla – voinko siirtää lomaani?
29.7.2019

Jos lomalla sattuu tapaturma tai useita päiviä kestävä sairaus yllättää, kaikkia lomapäiviä ei tarvitse käyttää sairastamiseen. Lomaa voidaan usein myöhempään ajankohtaan, kunhan työntekijä toimittaa heti tarvittavat selvitykset työpaikalle.

Ranne murtui tai keuhkokuume iski kesken vuosiloman. Lääkäri passitti lomalaisen sairaslomalle. Miten käy samaan ajankohtaan osuvien lomapäivien?

Vuosilomalain mukaan lomapäivien kohtaloon vaikuttaa erityisesti sairastumisen ajankohta suhteessa lomaan.

Jos työntekijä sairastuu ennen vuosilomaa tai vuosiloman alkaessa

  • Koko vuosiloma on mahdollista siirtää myöhemmäksi.
  • Työntekijän on pyydettävä vuosiloman siirtoa työnantajalta mahdollisimman pian.
  • Työnantajan pyynnöstä on esitettävä selvitys työkyvyttömyydestä, yleensä lääkärintodistus.

Jos työntekijä sairastuu vuosiloman aikana

  • Työntekijän on pyydettävä vuosiloman siirtoa työnantajalta mahdollisimman pian ja pyynnöstä   esitettävä myös selvitys työkyvyttömyydestä.
  • Kuuden omavastuupäivän jälkeen loput vuosilomasta voidaan siirtää toiseen ajankohtaan.

Työntekijällä voi olla enintään kuusi omavastuupäivää kunakin lomanmääräytymisvuonna ansaitun vuosiloman aikana. Täysi kuuden päivän omavastuu tulee sovellettavaksi viiden viikon eli 30 arkipäivän vuotuiseen vuosilomaan.

”Työntekijä voi olla työkyvytön esimerkiksi neljän lomapäivän ajan kesälomallaan ja kahden lomapäivän ajan talvilomallaan. Jos hän on vielä sen jälkeen työkyvytön talvilomapäiviensä aikana, hän voi siirtää nämä kuusi päivää ylittävät lomapäivät”, sanoo Katja Leppänen, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työelämäasiantuntija.

Joissakin työ- tai virkaehtosopimuksissa vuosiloman siirtämisestä on saatettu sopia toisella tavalla. Siksi on hyvä myös tarkistaa oma työ- tai virkaehtosopimus.

”Lisäksi kannattaa selvittää jo ennakolta, onko omalla työpaikalla ohjeistusta, miten tulee menetellä, jos sairastuu lomalla. Ohjeistus voi liittyä esimerkiksi siihen, kenelle sairastumisesta tulee ilmoittaa ja milloin tämä tulee viimeistään tehdä”, sanoo Leppänen.

 

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.