veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Sairastuin lomalla – voinko siirtää lomaani?

Sairastuin lomalla – voinko siirtää lomaani?
17.3.2020

Jos lomalla sattuu tapaturma tai useita päiviä kestävä sairaus yllättää, osan lomapäivistä voi siirtää myöhemmäksi. Voiko lomaa siirtää myös silloin, jos joutuu koronaviruksen vuoksi karanteeniin tai eristykseen? Työmarkkinajuristi vastaa.

Ranne murtui tai keuhkokuume iski kesken vuosiloman. Lääkäri passitti lomalaisen sairaslomalle. Vuosilomaa voidaan usein myöhempään ajankohtaan, kunhan työntekijä toimittaa heti tarvittavat selvitykset työpaikalle.

Mikäli koronavirus iskee lomalla, lomapäiviä on myös mahdollista siirtää, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) työelämäasiantuntija Katja Leppänen. Koronavirukseen sairastunut määrätään tartuntatautilain mukaisesti eritykseen. Koronaviruksessa vietettyjä lomapäiviä voi siirtää normaalisti, vuosilomalain mukaisesti.

Jos joutuu lomalla kotikaranteeniin koronaviruksen leviämisen estämiseksi, mutta ei sairastu koronavirukseen, lomapäiviä ei voi siirtää. Lomapäiviä voi siirtää ainoastaan silloin, jos työntekijä on sairaana.

”Karanteenissa olevan lomapäiviä voi kuitenkin siirtää siinä tapauksessa, että hän karanteeniaikana sairastuu johonkin muuhun tautiin”, sanoo Leppänen.

Kuinka monta päivää lomasta siirtyy?

Vuosilomalain mukaan lomapäivien määrään vaikuttaa sairastumisen ajankohta suhteessa lomaan.

Jos työntekijä sairastuu ennen vuosilomaa tai vuosiloman alkaessa

  • Koko vuosiloma on mahdollista siirtää myöhemmäksi.
  • Työntekijän on pyydettävä vuosiloman siirtoa työnantajalta mahdollisimman pian.
  • Työnantajan pyynnöstä on esitettävä selvitys työkyvyttömyydestä, yleensä lääkärintodistus.

Jos työntekijä sairastuu vuosiloman aikana

  • Työntekijän on pyydettävä vuosiloman siirtoa työnantajalta mahdollisimman pian ja pyynnöstä   esitettävä myös selvitys työkyvyttömyydestä.
  • Kuuden omavastuupäivän jälkeen loput vuosilomasta voidaan siirtää toiseen ajankohtaan.

Työntekijällä voi olla enintään kuusi omavastuupäivää kunakin lomanmääräytymisvuonna ansaitun vuosiloman aikana. Täysi kuuden päivän omavastuu tulee sovellettavaksi viiden viikon eli 30 arkipäivän vuotuiseen vuosilomaan.

”Työntekijä voi olla työkyvytön esimerkiksi neljän lomapäivän ajan kesälomallaan ja kahden lomapäivän ajan talvilomallaan. Jos hän on vielä sen jälkeen työkyvytön talvilomapäiviensä aikana, hän voi siirtää nämä kuusi päivää ylittävät lomapäivät”, sanoo Katja Leppänen.

Joissakin työ- tai virkaehtosopimuksissa vuosiloman siirtämisestä on saatettu sopia toisella tavalla. Siksi on hyvä myös tarkistaa oma työ- tai virkaehtosopimus.

”Lisäksi kannattaa selvittää jo ennakolta, onko omalla työpaikalla ohjeistusta, miten tulee menetellä, jos sairastuu lomalla. Ohjeistus voi liittyä esimerkiksi siihen, kenelle sairastumisesta tulee ilmoittaa ja milloin tämä tulee viimeistään tehdä”, sanoo Leppänen. 

Satu Alavalkama

Juttuun on päivitetty 17.3.2020 koronavirusta koskeva osuus.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti