veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Isot kulut lääkärikäynneistä ja lääkkeistä – saanko vähentää sairauskuluja verotuksessani?

Isot kulut lääkärikäynneistä ja lääkkeistä – saanko vähentää sairauskuluja verotuksessani?
6.4.2021

Minulle on viime aikoina kertynyt paljon kuluja lääkärikäynneistä, toimenpiteistä ja lääkeostoista. Jouduin olemaan jonkin aikaa sairaalassakin.

Saanko vähentää sairauskuluja verotuksessani? Käyn töissä ja saan palkkatuloa. Pääomatuloja minulla ei ole.

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa: 

Sairauskulut ovat tuloverotuksessa niin sanottuja tavanomaisia elantomenoja, joita et voi sellaisenaan vähentää veronalaisista tuloistasi. Suurista sairauskuluista voit kuitenkin vaatia esitäytetyllä veroilmoituksellasi veronmaksukyvyn alentumisvähennystä.

Jos verovelvollisen veronmaksukyky on erityisistä syistä, kuten elatusvelvollisuuden, työttömyyden tai sairauden johdosta olennaisesti alentunut, vähennetään hänen ansiotulostaan kohtuullinen määrä. Veronmaksukyvyn alentumisvähennys on enintään 1 400 euroa. Vähennystä myönnettäessä otetaan huomioon verovelvollisen ja hänen perheensä tulot ja varallisuus.

Voit saada vähennyksen pelkkien suurten sairauskulujen perusteella, jos

  • sinun ja mahdollisten perheenjäsentesi yhteenlasketut sairauskulut ovat vähintään 700 euroa vuoden aikana ja
  • sairauskulut ovat samalla vähintään 10 % puhtaiden ansio- ja pääomatulojesi yhteismäärästä (= kaikki tulot, joista on vähennetty tulonhankkimiskustannukset).

Yksityiskohtaiset ohjeet ja lisää mahdollisen puolisosi tulojen vaikutuksesta voit lukea Verohallinnon yhtenäistämisohjeista, joissa kerrotaan, kuinka suuret sairauskulut suhteessa vuosituloihin oikeuttavat minkäkin suuruiseen veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen.

Veronmaksukyvyn alentumisvähennysvaatimus on perusteltava veroilmoituksella, mutta älä liitä kulutositteita mukaan, vaan säilytä ne itselläsi.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti