veronmaksajat.fi

RAHAT

Yksityinen sairauskuluvakuutus – kallis turhake vai hintansa väärti?

Yksityinen sairauskuluvakuutus – kallis turhake vai hintansa väärti?
27.4.2023

Yksityisen sairauskuluvakuutuksen hyödyllisyys jakaa mielipiteitä. Taloustaidon kyselyn tulokset kertovat, että epävarmuus terveyspalveluiden saatavuudesta on suurta, kun sekä terveydenhuolto että työelämä ovat murroksessa. Toisaalta osa vastaajista pitää vakuutuksia kalliina ja turhina. 

”Otin sairauskuluvakuutuksen, koska terveyskeskukseen ei pääse”, kirjoittaa yksi Taloustaidon kyselyyn tammikuussa osallistunut vakuutettu.

Samasta syystä vakuutuksen on ostanut moni muukin. Kyselyyn osallistui 710 henkilöä, joilla on sairauskuluvakuutus. Heistä 78 prosenttia on ottanut vakuutuksen, koska on halunnut varmistaa, että pääsee tarvittaessa nopeasti hoitoon.

Kaikkiaan kyselyyn osallistui 1 515 henkilöä. Myös niitä, joilla ei kyselyhetkellä ollut yksityistä sairauskuluvakuutusta, oli vastaajissa paljon, 805 henkilöä. Vakuutus on siis mietityttänyt hyvin monia riippumatta siitä, onko lopulta päätynyt ottamaan sellaisen. 

Työtä ilman työterveyshuoltoa

Nopean hoitoonpääsyn varmistaminen oli siis ykkösasia vakuutuksen ottaneille, mutta viidennes vastaajista uskoi myös saavansa yksityiseltä puolelta parempaa hoitoa. Lisäksi 16 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei luota julkiseen terveydenhoitoon.

Miksi otit sairauskuluvakuutuksen -kysymykseen oli tarjolla viisi valmista vaihtoehtoa (ks. kuvio alla), joista vastaajilla oli mahdollisuus valita useampi. Käytettävissä oli lisäksi vaihtoehto muu syy, johon kertyi yli 70 vastausta.

Ratkaisu terveyskeskusten ruuhkiin

Kommenteista piirtyy monipuolisempi kuva meneillään olevasta yhteiskunnallisesta muutoksesta. 

Miksi otit vakuutuksen?  

  • "Terveyskeskuksissa joka kerta uusi lääkäri. Kyllästynyt selittämään asiani joka kerta uudestaan."
  • "Pääsen suoraan valitsemalleni erikoislääkärille."
  • "Mahdollisuus valita asiantuntija, joka hoitaa."
  • "Olin hoitovapaalla ja myyjä suositteli, kun ei ollut työpaikkalääkäriä silloin."
  • "Pien- ja yksinyrittäjän riskien vähentäminen."
  • "Pätkätyöläinen."
  • "Pahan päivän varalle. Omavastuu sata euroa."
  • "Vakavan sairauden varalta, esimerkiksi lääke- ja hoitokulut saattavat nousta kohtuuttoman korkeiksi."

Moni hankkii sairauskuluvakuutuksen, koska työterveyshuolto on syystä tai toisesta katkolla tai sitä ei ole lainkaan.  

Tähän joukkoon kuuluu pätkätyöntekijöitä, yksinyrittäjiä, lapsiaan kotona hoitavia vanhempia sekä hiljattain eläkkeelle siirtyneitä ihmisiä. Monenlaista väkeä, joka on tottunut kattavaan työterveyshuoltoon eikä halua jäädä julkisen palvelun varaan eläkkeelläkään.

Yhdistävä tekijä on todennäköisesti keskimääräistä parempi koulutus ja toimeentulo, jotka mahdollistavat loikan yksityiselle puolelle. 

Sairaskuluvakuutus? Ei kiitos

Kyselyyn osallistui 805 vastaajaa, joilla ei kyselyhetkellä ollut yksityistä sairauskuluvakuutusta. Tästä porukasta 54 prosenttia uskoo saavansa tarvitsemansa hoidon julkiselta puolelta. 

Ei sairauskuluvakuutusta, tärkeimmät syyt

Toiseksi yleisin syy sairauskuluvakuutuksen karttamiseen on hinta, jota 43 prosenttia tämän ryhmän vastaajista piti liian kalliina.

TALOUSTAITO SELVITTI Taloustaito selvitti kyselyllä, miksi yksityisiä sairauskuluvakuutuksia otetaan ja minkälaisia kokemuksia vakuutuksista ja vakuutusyhtiöiden palvelusta on. Lue koko juttu huhtikuun Taloustaidosta. Siitä selviää mm., mitkä yhtiöt erottuvat vastaajien mielestä edukseen muista. 

Kyselyyn osallistui 1 515 vastaajaa. Suuri osa vastaajista on Taloustaidon lukijoita. Vastaajat eivät ole tilastollinen otos väestöstä, joten tuloksia ei voi yleistää kuvaamaan suomalaisten näkemyksiä.

 Helena Ranta-aho  

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti