veronmaksajat.fi

RAHAT

Hankkisinko sairauskuluvakuutuksen? Näin valitset itsellesi sopivan vakuutuksen

Hankkisinko sairauskuluvakuutuksen? Näin valitset itsellesi sopivan vakuutuksen
20.11.2019

Jo yli miljoonalla suomalaisella on sairauskuluvakuutus, joka mahdollistaa yleensä nopean hoitoon pääsyn joko omavalintaiseen tai vakuutusyhtiön suosittelemaan hoitolaitokseen. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ennen vakuutuksen valintaa?

Olipa julkisesta terveydenhuollosta mitä mieltä hyvänsä, fakta on, että yksityisten sairauskuluvakuutusten suosio on kasvanut Suomessa tasaiseen tahtiin. Finanssialan mukaan kesäkuussa 2019 sairauskuluvakuutuksia oli jo yli 517 000 aikuisella ja yli 446 000 lapsella. Lisäksi yritykset olivat ottaneet työntekijöilleen jo yli 249 000 sairauskuluvakuutusta. Yhteensä siis yli 1,2 miljoonalla suomalaisella oli sairauskuluvakuutus.

Sairauskuluvakuutus korvaa muun muassa tutkimus- ja hoitokuluja sekä lääkärin määräämiä lääkkeitä. Sairauskuluvakuutusten kirjo markkinoilla on kuitenkin laaja ja siksi eri vakuutusten vertailu voi olla hankalaa.

”Vakuutusten myöntämisen ala- ja yläikärajat sekä päättymisikä vaihtelevat 0 ja 100 vuoden välillä tai niitä ei ole lainkaan. Joissakin vakuutuksissa ei ole omavastuuta tai se on sairaus-, tapaturma- tai vakuutuskausikohtainen. Myös hoitokulujen enimmäismäärät vaihtelevat suuresti”, vakuutusasiantuntija Marjo Ylönen Finestä listaa.

Fine Vakuutus- ja rahoitusneuvonta on julkaissut oppaan, joka auttaa sairauskuluvakuutuksen valinnassa. Oppaassa käydään läpi asioita, jotka ennen sairauskuluvakuutuksen ottamista kannattaa ottaa huomioon.

Kolme asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen sairauskuluvakuutuksen valintaa

  1. Mieti omat tarpeesi, joiden varalta haluat vakuutuksen. Etsitkö muun muassa sairaus- vai tapaturmavakuutusta, onko käytettävissäsi työterveyshuolto tai onko sinulla muita vakuutuksia?
  2. Tutustu vakuutuksiin lukemalla niiden tuoteselosteet ja vertaa itsellesi tärkeimpiä asioita. Yleensä sairauskuluvakuutuksesta korvataan hoitopalkkioita ja lääkkeitä, mutta näidenkin osalta voi olla esimerkiksi euromääräisiä rajoituksia. Uudentyyppisissä vakuutuksissa korvauspiiri voi olla hyvin suppea, esimerkiksi diagnoosivakuutuksissa ei korvata hoitokuluja lainkaan.
  3. Vastaa rehellisesti vakuutusyhtiön esittämiin kysymyksiin, esimerkiksi terveysselvitykseen. Jos vakuutettava ei ole antanut kaikkia tietoja terveysselvitykseen, vakuutusyhtiö voi yksipuolisesti irtisanoa vakuutuksen.

 Sairauskuluvakuutuksen hintaan vaikuttavat muun muassa vakuutettavan ikä, asuinpaikka, omavastuun ja vakuutusmaksun määrä. Vakuutuksen ottajan pitää varautua myös siihen, että vakuutuksen hinta kohoaa vakuutusaikana.

Lue lisää: Finen Opas aikuisten sairauskuluvakuutuksista

Outi Airaksinen

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti