veronmaksajat.fi

KOTI

Kenen vakuutus korvaa, jos puu kaatuu?

Kenen vakuutus korvaa, jos puu kaatuu?
4.9.2023

Pihapuiden kunto kannattaa tarkistaa viimeistään nyt, kun syysmyrskyt rantautuvat Suomeen. Hyväkuntoinenkin puu saattaa kuitenkin kaatua. Mistä vakuutuksesta saa turvaa, jos puu kaatuu ja aiheuttaa vahinkoa omalle tai naapurin talolle tai pihalle?

Jos puu kaatuu ja aiheuttaa omaisuusvahingon, korvaus haetaan vahingon kärsijän kotivakuutuksesta tai – jos vahinkoa aiheutuu autolle ‒ auto- eli kaskovakuutuksesta.

Korvauksiin ei vaikuta, onko rakennus omakotitalo, kesämökki vai vaja. Silti korvauksen saaminen edellyttää sitä, että joka vakuutuspaikassa on oma kiinteistön vakuutus ja oma irtaimiston vakuutus.

Taloyhtiöiden ”kotivakuutus” on kiinteistövakuutus.

Vaikka rakennusten myrskytuhojen korjauskulut korvataan kokonaan, Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen selventää, että vakuutus korvaa esimerkiksi rikkoontuneesta katosta vain sen osan, minkä puun kaatuminen on aiheuttanut. Vanhaan taloon ei aina saa vaikkapa samoja kattotiiliä, joten korjatusta katosta tulee joko kirjavatiilinen tai vahingon kärsinyt maksaa osan kattoremontista suoraan itse.

Irtaimistotuhojen korvauksista vähennetään omavastuu, ja myös irtaimiston ikävuodet pienentävät korvausta.

Puiden kunto syyniin

Kiinteistön haltijan pitää huolehtia huonokuntoisten pihapuidensa – etenkin heikkojuuristen kuusten ja koivujen – kunnosta, jotta oma ja naapurin tontti pysyvät turvassa rajuilmalla.

”Jos puun kunto epäilyttää, omaisuuden suojelemiseksi on parempi kaataa se kuin odottaa taas vuosi”, Virtanen kommentoi.

Kiinteistön haltija on korvausvastuussa puun kaatumisen tuomista vahingoista tosin vain, kun puu on selvästi ollut niin huonokuntoinen, että se olisi pitänyt kaataa.

Harva tietää, ovatko omat pihapuut varmasti terveitä. Jos lahoksi osoittautunut puu aiheuttaa naapurille vahinkoa, silloinkin korvaus maksetaan naapurin kotivakuutuksesta.

Vastuuvakuutus voi korvata naapurin vahingon, jos tämä naapuri pystyy osoittamaan naapurinsa puun olleen ulkoisesti huonokuntoinen, eikä sitä ole kehotuksista huolimatta kaadettu. Pitää siis olla näyttöä laiminlyönnistä.

Jos ohikulkija tai pihalla olija loukkaantuu, kun jää kaatuneen lahopuun alle, kiinteistön haltija voi joutua henkilövahingosta vastuuseen.

Irtaimisto myrskyltä suojaan

Irtaimistolle otettu kotivakuutus kattaa myös pihan ja sen irtaimiston vahinkoja. Ifin Virtanen sanoo, että vakuutus kattaa ”muuttaessa mukaan otettavan” irtaimiston, esimerkiksi rikkoutuneen trampoliinin ja pihakalusteet.

Jo vakuutusten omavastuiden ja irtaimiston ikävähennysten takia on viisasta viedä pihakalusteet ja muut tavarat suojaan, jos odotettavissa on myrskyä.

Kotivakuutus korvaa myös vakuutettujen rakennusten pihapiirille aiheutuneita myrskyvahinkoja. Jos vaikkapa iso ja vanha tammi kaatuu, If maksaa kuitenkin vain kolminkertaisesti tammentaimen hinnan.

Jos puu kaatuu pihassa auton päälle tai myrsky heittää kaasugrillin auton kylkeen, korvausta saanee autovakuutuksesta.

”Jo puusta irronnut iso oksa voi raapaista auton kylkeä ikävästi, ja auton maalaus maksaa tuhansia euroja”, Virtanen huomauttaa.

Vakuutuksissa sisältöeroja

Vakuutusyhtiöillä on monen tason kotivakuutuksia. Ifillä suppeinkin vakuutus sisältää luonnonilmiöturvan.

”Myrskyvahingoista suppein vakuutuksemme korvaa saman kuin laajin vakuutuksemme”, Virtanen kertoo.

Esimerkiksi Fennialla on toisin. Sen peruskotivakuutus korvaa myrskyvahinkoja vain, jos puuskatuulen voimakkuus on Ilmatieteen laitoksen mukaan ollut vähintään 21 metriä sekunnissa. Laaja kotivakuutus korvaa vahingot ilman tuulirajoitusta.

”Laaja kotivakuutuksemme korvaa yleensäkin laajemmin myrskyvahinkoja kuin peruskotivakuutus”, omaisuusvahingoista vastaava asiantuntija Anne Salonen-Kakko Fenniasta sanoo.

Hannu Kaskinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti