veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

TYÖ & ELÄKE

Viekö koronakaranteeni lomailijan tai työmatkalaisen ansiot? Palkka turvattu kotimaan karanteenin ajalta

Viekö koronakaranteeni lomailijan tai työmatkalaisen ansiot? Palkka turvattu kotimaan karanteenin ajalta
5.3.2020

Työntekijän palkka on yleensä turvattu täysimääräisenä, jos hän joutuu työ- tai lomamatkalla viranomaisten määräämään karanteeniin koronavirusepidemian vuoksi. Työntekijän on ilmoitettava työnantajalleen tilanteestaan ja ryhdyttävä tarvittaessa ja mahdollisuuksien mukaan etätöihin.

Irtisanomisen perustetta karanteeni ei aiheuta.

Jos työntekijä joutuu lomamatkallaan vaikka kahden viikon karanteeniin hotelliinsa tai risteilyalukselle koronaepidemian vuoksi, hänen on ilmoitettava siitä työnantajalleen.

”Palkanmaksu ei keskeydy, jos työntekijä on sairastunut itse koronaan tai muuhun sairauteen. Hän saa sairausajan palkkaa asiallisen sairauslomatodistuksen ja työehtosopimusten määräysten mukaisesti”, sanoo asiantuntija Katja Leppänen Elinkeinoelämän Keskusliitosta EK:sta. 

Jos on työmatkalla joutunut viranomaisten määrittelemään karanteeniin, vaikka itse ei olisikaan sairastunut, palkka maksetaan täysimääräisenä.

”Työnantaja ja työntekijä voivat sopia etätyöstä, jos se on mahdollista.”

Jos henkilö on joutunut viranomaisten määräämään karanteeniin lomamatkalla ulkomailla, tilanne on toinen. Tällöin työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvoitetta, jos työntekijä ei pääse palaamaan töihin loman päätyttyä.  

Tartuntatautipäivärahaa haetaan Kelalta

Jos työntekijä on joutunut karanteeniin lomamatkalla kotimaassa, Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa. Se on sataprosenttia palkasta ilman omavastuupäiviä. Tartuntatautipäivärahaa on haettava Kelalta.

Jos työnantaja haluaa jatkaa karanteeniin joutuneen työntekijänsä palkanmaksua, työnantaja voi hakea Kelalta täysimääräisen korvauksen.

Päivärahaoikeutta tilanteissa, jossa henkilö on joutunut karanteeniin ulkomailla, selvitellään parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

Suomen järjestelmä on sikälikin antoisa, että vanhempi voi jäädä hoitamaan kotiin alle 16-vuotiasta lastaan, ja Kela maksaa palkan täysimääräisenä. Vanhempi voi jäädä kotiin kuitenkin vain, jos viranomainen on määrännyt hänetkin karanteeniin.

Sovi etätöistä karanteenin aikana, jos mahdollista 

Akavan työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko pitää suomalaista lainsäädäntöä ja korvausjärjestelmää erinomaisena tartuntatautiepidemioiden aiheuttamissa tilanteissa. Palkansaaja joutuisi suuriin taloudellisiin vaikeuksiin ilman turvattua ansiomenetyksen korvausta joutuessaan viranomaisten määräämään karanteeniin.

Lotta Savinko sanoo, että juuri nyt tilanne on avoin, maksaako Kela palkanmenetyksen ulkomaille karanteeniin jumiutuneelle lomamatkalaiselle. Työmatkaan ajoittunut karanteeni korvataan.

”Tällä hetkellä tilanne on se, että karanteenin vuoksi lomamatkalaisen poissaolo työstä on palkaton, koska karanteenia ei ole määrätty Suomessa. Kela päivittää tarvittaessa ohjeistustaan”, Lotta Savinko sanoo.

Hän muistuttaa, että käytännössä työntekijä ja työnantaja voivat sopia mahdollisista etätöistä karanteenin aikana. Kaikilla aloilla se ei ole mahdollista. Sairaanhoitaja, myyjä tai rekkakuski ei voi tehdä etätyötä.

Lotta Savinko muistuttaa, että työnantajan tulee pohtia ulkomaille suuntautuvien työmatkojen välttämättömyyttä ja voisiko kokoukset hoitaa esimerkiksi Skypen välityksellä. Ulkoministeriön matkustusohjeita on syytä seirata tarkkaan.

”Jos työhön kuuluvat matkat vaikkapa Brysseliin, ei niistä voi kieltäytyä, jos kokouspaikka ei kuulu vältettäviin alueisiin.

Lotta Savinko on tyytyväinen työnantajien suositukseen, että omailmoitus flunssaisuudesta riittää, eikä työpaikalle mennä oireilevana.

”Kyse on luottamuksesta ja maalaisjärjen käytöstä. Kenellekään ei ole eduksi, että työpaikalle tulee oireileva työntekijä. Mielestäni kehityssuunta on hyvä. Myös työterveyshuolto edistää etäyhteyksiä ja neuvoo sairastuneita.

Leena Seretin  

MATKUSTUSTIEDOTE Lähdössä ulkomaille? Tutustu ajankohtaisiin matkustiedotteisiin ulkoministeriön verkkosivuilla.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti