veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Suojaudu koronalta saippualla – älä osta huijarilta desinfiointiaineita

Suojaudu koronalta saippualla – älä osta huijarilta desinfiointiaineita
24.3.2020

Harkitse tarkkaan, kenen valmistamia desinfiointiaineita ja käsidesejä ostat. Osa verkossa myydyistä valmisteista ei sovellu käytettäväksi iholle, tai niiden teho ei ole sellainen kuin myyjä lupaa, varoittaa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Hyvä käsihygienia on nyt erittäin tärkeää. Se ei kuitenkaan välttämättä vaadi käsidesin käyttöä.

” Kun vesipiste on lähellä, huolellinen käsienpesu lämpimällä vedellä ja saippualla riittää ja on myös suositeltu tapa huolehtia käsihygieniasta”, Paula Haapasola, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ryhmäpäällikkö sanoo.

Tukes neuvoo kuluttajia harkitsemaan tarkasti, ovatko desinfiointiaineet ja käsidesit ylipäätään tarpeellisia vai selviääkö saippuan ja veden avulla. Ei ole myöskään syytä ostaa tuotteita ylen määrin.

"Käsidesien tuotanto jatkuu koko ajan, joten kuluttajien ei nyt kannata hamstrata käsidesejä", Haapasola jatkaa.

Epämääräisiä aineita myynnissä verkossa

Tukesin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa epämääräisiä desinfiointiaineita ja käsidesejä myydään kuluttajille esimerkiksi Facebook-ryhmissä. Käsidesit ovat sisältäneet ainesosia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi iholle. Desinfiointiaineita on puolestaan markkinoitu harhaanjohtavasti koronaviruksen tappamiseen.

Desinfiointiaineet ja käsidesit tehdään tappamaan haitallisia eliöitä. Siksi niiden maahantuonnille, myynnille ja valmistukselle on Euroopassa tiukat vaatimukset. Koronavirusepidemian ja kovan kysynnän takia tuotteita ovat alkaneet valmistaa ja myydä henkilöt, jotka eivät välttämättä ole perillä desinfiointiaineisiin ja käsideseihin liittyvistä tiukoista turvallisuusvaatimuksista.

”Olemme löytäneet esimerkiksi lasinpesunesteen etanolista valmistettua käsidesiä. Valmisteiden myyntipakkauksissa on ollut harhaanjohtavia väittämiä, ja varoitusmerkinnöissä on ollut puutteita. Tuotteen luvataan tehoavan koronavirusta vastaan, vaikka tosiasiassa tuotteen sisältämän tehoaineen määrä on liian vähäinen tehokkaan vaikutuksen aikaansaamiseksi, Paula Haapasola kertoo.

Desinfiointi tappaa kodin hyödyllisiä mikrobeja

Mikrobit ovat välttämättömiä hyvinvoinnin kannalta ja kuuluvat osaksi jokapäiväistä elinympäristöä. Desinfioivien aineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen mikrobikantaan. Arjessa kodin pintojen tai pyykin desinfiointi ei ole suositeltavaa. Siivoukseen riittää vesi ja tarvittaessa sopiva yleispuhdistusaine.

”Desinfioivien puhdistusaineiden käyttö on tarpeen vain, jos on olemassa erityinen riski haitallisten bakteerien tai virusten esiintymiseen”, Paula Haapasola sanoo.

Kun ostat desinfiointiaineita tai käsidesiä, tarkista että pakkauksesta löytyy

  • valmisteen nimi
  • valmisteen sisältämien torjunta-aineiden (biosidien) nimet
  • vaarallinen kemikaali -luokituksen aiheuttaneiden aineiden nimet.
  • varoitusmerkinnät: varoitusmerkki, huomiosana sekä vaara- ja turvalausekkeet
  • kemikaalin toimittajan yhteystiedot: nimi, osoite ja puhelinnumero
  • sisällön määrä
  • käyttötarkoitus ja -ohjeet

Euroopan komissio kerää tietoja jäsenmaista desinfiointiaineiden tuoteväärennöksistä. Suomessa Tukes valvoo markkinoilla olevia kemikaaleja.

Lähde: Tukes

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti