veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asuntolainat vertailussa – millaisia korkoja on tarjolla?

Asuntolainat vertailussa – millaisia korkoja on tarjolla?
15.6.2018

Taloustaito sai toukokuun lopussa asuntolainatarjouksen yhdeksästä pankista. Tarjouksissa asuntolainojen korot vaihtelivat 0,84 prosentista 1,10 prosenttiin.

Pankkien Taloustaidolle antamat esimerkkitarjoukset. Tarjouksen korko on lainan kokonaiskorko. Se sisältää marginaalin (palkin tumma osa), viitekorkoon sidotun osuuden sekä lainan nosto- ja hoitokulut. Tällä hetkellä viitekorot ovat niin matalat, että lähes koko korko muodostuu marginaalista.

Korkorintamalta ei vielä ole kuulunut uutta, joten asuntovelallisten asema pysynee ennallaan. Asuntokauppaan talouden nousu on hiipinyt yllättävän hitaasti. Kauppamäärät ovat kasvaneet, mutta kuumiksi ei markkinoita voi sanoa. Hintojen nousu ei ole räjähtänyt edes pääkaupunkiseudulla.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2

Tukholman kovat asuntohinnat ovat vuoden kuluessa laskeneet. Se on synnyttänyt synkkiä povauksia siitä, että lasku saa hinnat luisuun meilläkin. Aktia Pankin pääekonomisti Heidi Schauman ei usko isoihin pudotuksiin.

”Yksittäisiä hyvin kalliita alueita tai kohteita meilläkin voi olla, mutta ei yleistä hintakuplaa, verrattiinpa asuntohintoja sitten vuokriin tai tulojen nousuun. Lisäksi tärkeä ero Ruotsiin on se, että Suomessa on toimivat vuokramarkkinat toisin kuin Ruotsissa.”

Suomessa myytiin huhtikuussa 4 850 käytettyä asuntoa. Se on 5,5 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2017.

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti