veronmaksajat.fi

VEROT

Voiko yksityiseltä henkilöltä laskuttaa arvonlisäveroa hoitovastikkeessa?

Voiko yksityiseltä henkilöltä laskuttaa arvonlisäveroa hoitovastikkeessa?
29.3.2024

Omistan autotallin/varaston keskinäisestä kiinteistöyhtiöstä, joka on hakeutunut kokonaan arvonlisäverovelvolliseksi aikoja sitten. Olen yksityishenkilö, ja omistamani tila on yksityiskäytössä varastona ja askartelutilana. Olen omistanut tallin noin kaksi vuotta, ja sitä ennen se oli isäni omistuksessa arvioni mukaan yli 10 vuotta.

Yhtiö on tähän asti laskuttanut minulta hoitovastikkeet ilman arvonlisäveroa, mutta nyt yhtiö on päättäneet lisätä siihen veron. He perustelevat asiaa yhtiöjärjestyksellä ja sillä, että yhtiö on arvonlisäverovelvollinen. Voiko yksityiseltä henkilöltä laskuttaa alv:n vastikkeessa?

Verojuristi vastaa Miika Härkönen vastaa:

Ei voi. Autotalliosakkeen hoitovastike on arvonlisäverolain (27 §) mukaisesti lähtökohtaisesti veroton.

On totta, että kiinteistön käyttöoikeuden luovuttaja voi hakeutua arvonlisäverolliseksi, jolloin myös hoitovastike voisi olla verollinen. Tämä kuitenkin edellyttää tapauksessasi, että loppukäyttäjän eli autotallin käyttäjän, on harjoitettava tiloissa jatkuvasti ainakin osittain vähennykseen tai palautukseen oikeuttavaa toimintaa.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön hakeutumisen edellytyksenä on, että hakeutumista koskevaa tilaa käytetään osakkaan osalta kokonaan ja loppukäyttäjän osalta ainakin osittain arvonlisäverollisen liiketoiminnan tai palautukseen oikeuttavan toiminnan käytössä. Toiminnalle ei ole erityisiä vaatimuksia kuitenkaan aina, jos tilojen loppukäyttäjänä oleva osakas on esimerkiksi valtio.

Koska tila on sinulla yksityisessä harrastuskäytössä, hoitovastikkeesi ei tule sisältää arvonlisäveroa, kunhan kysymys ei ole KVL 31/2021-ratkaisussa esitetyllä tavalla perustetusta pysäköintilaitoksesta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti