veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Vältä mätkyt, laita verokorttisi ajoissa ajan tasalle

Vältä mätkyt, laita verokorttisi ajoissa ajan tasalle
25.8.2021

Riittääkö verokorttisi tuloraja koko vuoden tuloille vai uhkaako raja täyttyä ennen vuoden loppua? Elokuu on hyvä hetki laittaa verokortti kuntoon.

Verohallinto arvioi, että 970 000 palkansaajalla verokortin tuloraja on ylittymässä, jos heille kertyy palkkatuloja loppuvuonna samaan tahtiin kuin tammi-heinäkuussa.

Nettopalkkasi kutistuu melkoisesti, jos joudut korottamaan veroprosenttiasi loppuvuodesta useita prosentteja tai jos maksat tulorajan ylittävältä osalta veroa lisäprosentin mukaan.

Huomaathan, että Verohallinnon lähettämässä, vuoden 2021 verokortissa tuloraja on laskettu vain 11 kuukaudelle – helmikuusta joulukuun loppuun. Koko vuoden tulorajan näet ennakkoperinnän päätöksestä. Tuloraja koskee tammi-joulukuussa ansaittavia tuloja, jos olet tilannut muutosverokortin.

Maksat tuloistasi riittävästi veroa vain, jos tulorajasi riittää sekä päätuloillesi että sivutuloillesi. Jäännösveron riski on suuri erityisesti silloin, jos sinulla on ollut useita työnantajia ja tulosi ovat arvioitua suuremmat.

Verohallinnon veroprosenttilaskurilla voit arvioida, tarvitsetko muutoksen verokortissasi näkyvään ennakonpidätysprosenttiin. Ilmoitus työnantajalle riittää, jos haluat korottaa vain veroprosenttiasi. Tulorajaa työnantaja ei voi korottaa. 

Tulorajan korotus ja uuden verokortin tilaaminen hoituvat: 

  • Omaverossa,
  • Verohallinnon paperilomakkeella (5010),
  • verotoimistossa tai
  • soittamalla Verohallinnon numeroon p. 029 497 000.

Uusi verokortti on tilattava aina, jos haluat pienentää veroprosenttiasi esimerkiksi pienentyneiden ansiotulojesi takia.

NUMERO 29 % Verokortin saaneista 29 % on tehnyt tänä vuonna  muutosverokortin. Lähde: Verohallinto

Minna Petäinen

Juttuun lisätty toinen kappale (verokortin tuloraja ylittymässä 970 000 palkansaajalla) 25.8.2021.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti