veronmaksajat.fi

VEROT

Sijoitusasunnon osakekirja sähköiseksi – voiko rekisteröintikulut vähentää verotuksessa?

Sijoitusasunnon osakekirja sähköiseksi – voiko rekisteröintikulut vähentää verotuksessa?
10.8.2023

Kun asunnon omistaja muuttaa paperisen osakekirjansa sähköiseksi, hän joutuu maksamaan rekisteröintikuluja. Asuntosijoittajalle kulut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, mutta vain yhdellä tavalla.

Jos omistat asunnon taloyhtiössä, joka on jo siirtänyt osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään, voit muuttaa paperisen osakekirjasi sähköiseksi kymmenen vuoden kuluessa. Mikäli ostat tällaisesta yhtiöstä asunnon ja kaupat tehdään paperisella osakekirjalla, sinun tulee hoitaa rekisteröinti kahden kuukauden sisällä kaupanteosta.

Rekisteröinnistä Maanmittauslaitos perii maksun ja osakkaalle saattaa syntyä muitakin kuluja, esimerkiksi pankin palvelumaksuja. Oman asunnon osakekirjan rekisteröintikuluja ei voi vähentää verotuksessa, mutta sijoitusasunnon kohdalla verovähennys on mahdollinen. Verohallinto julkaisi aiheesta ohjauksen elokuun alussa.

Ei voi vähentää vuokratuloista

Huoneistotietojärjestelmän rekisteröintimaksua tai muita kuluja osakekirjan muuttamisesta sähköiseen muotoon ei voi vähentää vuokratuloista.

Sen sijaan nämä kulut voi vähentää luovutusvoittoverotuksessa, jos asunto myydään myöhemmin. Silloin kulut merkitään luovutusvoittolaskelman kohtaan Hankintameno

Luovutusvoitosta vähennettäviä kuluja ovat esimerkiksi

  • Maanmittauslaitoksen veloittama rekisteröintimaksu asunto-osakkeen omistajalta (tällä hetkellä 63 euroa)
  • pankin perimät kulut, jos pankki hoitaa omistajan puolesta paperisen osakekirjan rekisteröinnin sähköiseksi
  • kulut, jotka aiheutuvat kadonneen osakekirjan mitätöimisestä, jotta omistusoikeus voidaan kirjata huoneistotietojärjestelmään.

Huomaa: Jos kyseessä on oman vakituisen asunnon luovutus, joka on muutenkin verovapaa, osakekirjan rekisteröinnistä aiheutuvia kuluja ei voi vähentää verotuksessa.

 Satu Alavalkama

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti