veronmaksajat.fi

RAHAT

Asuntosijoittajat selvinneet hyvin kohoavien vastikkeiden kanssa – maksuvaikeudet harvinaisia

Asuntosijoittajat selvinneet hyvin kohoavien vastikkeiden kanssa – maksuvaikeudet harvinaisia
16.5.2024

Ongelmat vastikkeiden maksamisessa ovat yksityisillä vuokranantajilla harvinaisia. Suuria maksuvaikeuksia on ollut viimeisen puolen vuoden aikana vain 1,2 prosentilla yksityisistä vuokranantajista. Pieniä vaikeuksia on ollut 7,3 prosentilla.

Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin mukaan 91,5 prosentilla asuntosijoittajista ei ole ollut viimeisen puolen vuoden aikana minkäänlaisia vaikeuksia maksaa taloyhtiölle hoito- tai rahoitusvastikkeita.

Barometriin vastasi lähes 2 500 yksityistä vuokranantajaa maalis-huhtikuussa.

”Tietenkin jokainen tapaus, jossa vastikkeita jää rästiin, on todella valitettava. Jos osakkaalla on ongelmia maksaa vastikkeita tai esimerkiksi oma maksukyky heikkenee, toimenpiteisiin tulee ryhtyä viipymättä. Lisäksi jokaisen kannattaa miettiä realistisesti omaa maksukykyä jo ennen asunnon ostoa sekä tutustua huolellisesti taloyhtiön taloudelliseen tilanteeseen”, ohjeistaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes tiedotteessa.  

Suurimman osan (59 %) ei ole tarvinnut tehdä toimenpiteitä myöskään korkojen nousun takia.

Vain 3,6 prosenttia vastaajista ilmoittaa myyneensä asunnon tai asuntoja korkojen nousun seurauksena. Joka kuudes ilmoittaa, että on myynyt muuta varallisuutta tai käyttänyt säästöjä. Kulutuksesta on säästänyt viimeisen puolen vuoden aikana reilu viidennes.

Velkaa maltillisesti

Vuodenvaihteessa julkaistun Vuokranantajakyselyn mukaan yksityiset vuokranantajat ovat myös maltillisesti velkaantuneita: 60 prosentilla velkaa on alle 50 prosenttia suhteessa sijoitusasunnon arvoon.

Kun tarkastellaan vain taloyhtiölainoja, luvut ovat vielä merkittävästi pienempiä: kolmella neljästä taloyhtiölainaa on kaikkien sijoitusasuntojen arvosta alle 30 prosenttia tai ei ollenkaan. Vain vajaalla kahdella prosentilla vastaava luku on yli 70 prosenttia. Kyselyyn vastasi 2 041 yksityistä vuokranantajaa. 

”Kokonaisuutena Suomessa esimerkiksi taloyhtiölainojen hoitamaton lainakanta on suurissa kaupungeissa 1,2 prosenttia ja muualla Suomessa 1,6 prosenttia, eli nämäkään luvut eivät indikoi suurempia ongelmia taloyhtiöiden taloudessa. Toki laskevat väestöennusteet, asuntokysynnän puute ja korjausvelat aiheuttavat jonkin verran haasteita, mutta nämäkin koskevat käytännössä syrjäseutuja”, Hughes sanoo.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti