veronmaksajat.fi

RAHAT

Asuntosijoittaja pitää nyt kaksin käsin kiinni hyvästä vuokralaisesta

Asuntosijoittaja pitää nyt kaksin käsin kiinni hyvästä vuokralaisesta
14.2.2024

Asuntosijoittamisen riskit ovat viime vuosina kirkastuneet. Kun asuntomarkkinat seisahtuivat ja korot kääntyivät nousuun ja hinnat laskuun, sijoittajat eivät enää esimerkiksi saaneetkaan rahojaan noin vain ulos suosituista asuntorahastoista.

Myös osa yksityisistä vuokranantajista on joutunut ahtaalle. Vuokra-asunnoista on ollut pitkään ylitarjontaa. Tilastokeskus tutki viime vuoden lopulla Oikotie-verkkopalvelun vuokrailmoituksia ja totesi niiden lisääntyneen vuodesta 2020 alkaen lähes katkeamatta. Erityisen voimakkaasti ilmoitukset ovat lisääntyneet Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

Vielä viime vuoden viimeisellä neljännekselläkin vuokrailmoitusten määrä Helsingissä kasvoi noin 28 prosenttia vuotta aiemmasta. Espoossa kasvua oli 9 ja Vantaalla 35 prosenttia.

Vuokrailmoitukset lisääntyivät myös asuntosijoittajien kuumimpiin kaupunkeihin kuuluvissa Turussa (60 %) ja Tampereella (20 %).

Viime vuoden lopulla Suomen Vuokranantajat ry:n jäsenet kertoivat yhdistyksen kyselyssä, että vuokralaisen löytäminen on vaikeutunut. Noin 40 prosenttia vuokranantajista piti uuden vuokralaisen löytämistä ”erittäin tai melko haasteellisena”. Vuotta aiemmin heidän osuutensa oli 32 prosenttia.

Vuoden aikana 61 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ei ollut korottanut vuokraa. Niistä, jotka olivat korottaneet, vain neljäsosa oli tehnyt sopimuksen salliman maksimikorotuksen (= yleensä elinkustannusindeksi).

Nordean markkinakatsauksen mukaan uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat ovat jopa laskeneet. Nordea arvioi, että vuokrien nousu voi jäädä vähäiseksi tänä vuonnakin. Kun uusia asuntoja kuitenkin rakennetaan niukasti, ennemmin tai myöhemmin kysyntä kasvaa ja vuokrat nousevat.

Keskimääräiset_neliövuokrat_euroa.png

Hyvistä vuokralaisista pidetään nyt siis kaksin käsin kiinni jo siksi, että tyhjät kuukaudet romuttavat nopeasti vuokranantajan talouslaskelmat.

Onneksi Vuokranantajien kyselyn viesti on rauhoittava sikäli, että harva vuokranantaja on velka- tai korkoloukussa. Noin 60 prosentilla heistä ei ole velkaa lainkaan tai sitä on alle puolet sijoitusasunnon arvosta.

NUMERO + 1,2 % | Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien vuosimuutos 4. neljänneksellä. Lähde: Tilastokeskus 

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti