veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Saitko tänä vuonna tuloja, joista verot ovat maksamatta? Hakemalla lisäennakkoa, voit välttyä mätkyiltä ja koroilta

Saitko tänä vuonna tuloja, joista verot ovat maksamatta? Hakemalla lisäennakkoa, voit välttyä mätkyiltä ja koroilta
7.12.2023

Yli 750 000 henkilölle tuli viime vuodelta maksettavaksi jäännösveroja eli mätkyjä, vaikka niiltä olisi voinut välttyä maksamalla lisäennakkoa. Kun verojaan täydentää tammikuun loppuun mennessä, niistä ei tarvitse maksaa korkoa, kertoo Verohallinto.

Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä. 

Nyt lisäennakkoa voivat hakea kaikki, jotka eivät tämän vuoden kuluessa ole maksaneet tuloistaan riittävästi veroja ja jotka epäilevät saavansa sen vuoksi vuoden 2023 verotuksessa mätkyjä. Pienin lisäennakko, jolla verojaan voi täydentää, on 170 euroa. 

"Mätkyjä voi olla tulossa, jos on esimerkiksi saanut luovutusvoittoja arvopapereiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä. Lisäennakkoa kannattaa harkita myös, jos on saanut työsuhdeoptioita tai saanut palkkansa vain luontoisetuina, joista ei ole maksettu ennakonpidätystä", sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Heikki Koskela tiedotteessa. 

Myös yrittäjät voivat täydentää maksamiaan ennakkoveroja lisäennakolla. 

Lisäennakkoa pitää ensin hakea Omaverossa. Yksityishenkilöt ja toiminimiyrittäjät voivat hakea lisäennakkoa 7. joulukuuta 2023 alkaen. 

Omaverossa lisäennakon eräpäivän voi ilmoittaa itse vuodelle 2024. Koko lisäennakko pitää maksaa yhdessä erässä. 

Kun lisäennakon eräpäivä on tammikuun 2024 aikana, siitä ei tarvitse maksaa huojennettua viivästyskorkoa. Helmikuun alusta alkaen lisäennakolle alkaa kertyä kuuden prosentin huojennettua viivästyskorkoa. 

"Jos haluaa välttyä huojennetulta viivästyskorolta, on tärkeää määritellä lisäennakon eräpäivä tammikuulle. Lisäennakkoa voi toki maksaa myöhemminkin, aina oman verotuksen päättymiseen saakka", eli heinä-lokakuuhun asti”, Koskela sanoo.

Jos haet lisäennakkoa paperilomakkeella ja haluat maksaa lisäennakkoa vuodelle 2023 ilman viivästysseuraamuksia, lomakkeen tulee olla Verohallinnossa viimeistään 29.12.2023.

NUMERO 77 000 | Kaikkiaan 77 000 henkilöä täydensi viime vuoden verotustaan maksamalla lisäennakkoa. Määrä on pieni verrattuna siihen, että yli 750 000 henkilöä sai jäännösveroja eli mätkyjä vuodelta 2022.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti