veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Saanko alv-palautusta mökkini vuokraukseen liittyvistä hankinnoista?

Saanko alv-palautusta mökkini vuokraukseen liittyvistä hankinnoista?
11.1.2024

Omistan metsätilan ja olen siitä arvonlisäverovelvollinen. Harkitsen nyt mökkini vuokraamista muutamia kertoja kesässä, jotta saisin katettua siitä syntyviä kuluja. Voinko vuokrausta varten tehdyistä hankinnoista saada arvonlisäveron palautusta?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa.

Et voi saada palautusta vuokrausta varten tehtyjen hankintojen arvonlisäverosta.

Ratkaisevaa asiassa on, harjoitetaanko mökin vuokraamista liiketoiminnan muodossa vai ei. Majoitustoiminnan harjoittamista arvioidaan vain arvonlisäverotuksen kannalta eikä arviointiin vaikuta se, miten toimintaa arvioidaan esimerkiksi tuloverotuksessa. 

Kuvailemasi satunnainen ja pienimuotoinen toiminta ei valitettavasti täytä liiketoiminnan tunnusmerkistöä, joten toiminnasta ei tule ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveroa, eikä vuokraamiseen näin ollen liity myöskään vähennysoikeutta.

Liiketoimintana pidetään toimintaa, joka on tehty ansiotarkoituksessa, se on jatkuvaa, ulospäin suuntautuvaa ja itsenäistä, ja siihen liittyy tavanomainen yrittäjäriski.

Mikäli mökinvuokraus katsottaisiin liiketoiminnaksi, tulisi tästä majoituspalvelun myynnistä maksaa 10 prosentin verokannan mukaan arvonlisäveroa. Koska olet hakeutunut arvonlisäverolliseksi metsätaloudesta, tulisi liiketoimintana harjoitetusta myynnistä maksaa arvonlisävero liikevaihdon suuruudesta huolimatta. Tällaiseen toimintaan liittyisi luonnollisesti myös vähennysoikeus.

Lisätietoa aiheesta saat Verohallinnon Majoitustoiminnan arvonlisäverotus -ohjeesta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti