veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Rahoitusyhtiö omistaa vainajan auton – merkitäänkö auto perukirjaan?

Rahoitusyhtiö omistaa vainajan auton – merkitäänkö auto perukirjaan?
3.6.2019

Vainajan hallinnassa oli osamaksulla ostettu auto, jonka omistaja on rahoitusyhtiö. Vainajalla oli lainaa rahoitusyhtiöltä, mutta auton arvo on suurempi kuin lainan määrä.

Pitääkö tämä auto ja velka merkitä perukirjaan? Eikö siihen kirjata vain se omaisuus, jonka vainaja omistaa? Rahoitusyhtiön omistama autohan ei ole vainajan oma.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Auto merkitään perukirjaan perinnönjättäjän varoiksi siitä huolimatta, että rahoitusyhtiö on muodollisesti auton omistaja. 

Menettely johtuu siitä, että perintöverotuksessa rahoitusyhtiön ja auton ostajan solmiman osamaksukaupan omistuksen pidätysehdolla on vain vakuustarkoitus. 

Vastaavasti kuolinpäivänä jäljellä oleva osamaksuvelka lisätään perinnönjättäjän velkoihin. Auton arvoksi katsotaan perukirjassa sen todennäköinen myyntihinta kuolinpäivänä. 

Kun osamaksuvelka pienentää vainajan varoja, maksetaan perintöveroa käytännössä vain auton arvon ja velan erotuksesta, mikäli verotettavan perintöosuuden arvo perinnönjättäjän kaikki varat ja velat huomioiden on perillistä tai muuta verovelvollista kohden vähintään 20 000 euroa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.