veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Perinnöksi kesämökkikiinteistö – onko myynti verovapaa?

Perinnöksi kesämökkikiinteistö – onko myynti verovapaa?
18.10.2022

Olen saamassa perintönä testamentilla isältäni kesämökkikiinteistön rakennuksineen kuluvan vuoden aikana. Vainaja kuoli loppuvuonna 2021, ja perintöverotus on toimitettu perukirjan mukaisena. Perintöverot maksan piakkoin.

Kiinteistö on ollut perheemme omistuksessa vuodesta 1974 lähtien. Aion myydä kiinteistön. Kuinka kauan minun on omistettava yksin ko. kiinteistö, jotta voin myydä sen verovapaasti?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Kesämökkikiinteistöä ei voi pääsääntöisesti myydä verovapaasti.

Verovapaus koskee ainoastaan sellaisen oman vakituisen asunnon myyntiä, jota on omistusaikana käytetty omana tai perheen vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Pelkkä omistaminen ei siinäkään tapauksessa riitä, vaan asunnossa pitää asua ja se pitää omistaa yhtä aikaa.

Ainoastaan poikkeustapauksissa kesäasunnon on voinut myydä verotta (julkaisematon KHO:2020-T-56), jos siellä on tosiasiassa asuttu tarvittava aika eikä samaan aikaan ole ollut käytössä muuta asuntoa. 

Koska saat kesämökin perintönä, on kesämökki kannattanut sen mahdollinen tuleva myynti huomioiden arvostaa perukirjassa käypään hintaan eli kuolinpäivän mukaiseen myyntihintaan.

Myyntivoiton verotuksessa perintöverotuksessa käytetty arvo on hankintahintasi kesämökille. Jos mökin arvo ei omistusaikanasi nouse, et käytännössä joudu maksamaan myyntivoitosta pääomatuloveroa muusta kuin omistusaikanasi tapahtuneesta mahdollisesta arvonnoususta.

Jos taas olet aliarvostanut mökin perukirjaan, voit yrittää hakea siihen oikaisuvaatimuksella muutosta. Tällöin vetoat mökin kauppakirjaan ja osoitat sillä mökin käyvän arvon kuolinpäivänä.

Ratkaisevaa on nimenomaan näyttää mökin käypä arvo kuolinpäivänä, johon perintöverotus perustuu. Näin perintöverosi nousee, mutta myyntivoittoverosi pienenee, jos muutoksenhakusi hyväksytään. Perintövero on sinulle nimittäin halvempi vero kuin myyntivoittovero.

Kun perinnönjättäjän kuolinvuosi on 2021, oikaisuvaatimuksen on oltava perillä viimeistään 31.12.2024.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti