veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Onko golfosakkeesta saatu voitto verovapaata 5 000 euroon asti?

Onko golfosakkeesta saatu voitto verovapaata 5 000 euroon asti?
4.8.2023

Myin golfosakkeeni ja sain 7 000 euroa voittoa. Tiedän, että harrastusta varten hankitun golfosakkeen tappiosta ei saa vähennystä, koska sitä pidetään vähennyskelvottomana henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun koti-irtaimen myyntinä.

Onko myyntivoittoni vastaavasti osittain verovapaata koti-irtaimen myyntiä? Sitähän saa myydä kalenterivuodessa 5 000 euron voitolla verotta?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Ei ole. Harrastusta varten hankittuja golfosakkeita ei pidetä tällaisena koti-irtaimistona.

Omassa tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksista saadut voitot ovat verovapaita siltä osin kuin ne ovat verovuonna yhteensä enintään 5 000 euroa.

Tavanomaisena koti-irtaimistona, jonka luovutuksesta saadut voitot ovat yllä mainitulla tavalla verovapaita, pidetään muun muassa astiastoja, vaatteita, kodinkoneita, huonekaluja, harrastusvälineitä, työkaluja ja kirjoja. Koti-irtaimistona pidetään vakituisen asunnon irtaimiston lisäksi myös vapaa-ajan asunnon tavanomaista irtaimistoa. 

Golf-osake ei siis ole sellaista koti-irtaimistoa, jota verovapaussäännös koskisi, vaikka tappio onkin vähennyskelvoton. Vähennyskelpoisena luovutustappiona ei nimittäin pidetä esimerkiksi tappiota tavanomaisen koti-irtaimiston tai muun siihen rinnastettavan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden luovutuksesta aiheutunutta tappiota kuten tappioita näistä harrastusta varten hankituista golfosakkeista.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti