veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Harrastajan kilpailut – pitääkö palkinnosta maksaa veroa?

Harrastajan kilpailut – pitääkö palkinnosta maksaa veroa?
11.3.2019

Puhtaaseen sattumaan perustuvan kilpailun voittoon sovelletaan arpajaisverolakia. Arpajaisiin osallistuvat henkilöt eivät vaikuta omalla osaamisellaan, tiedoillaan tai taidoillaan mahdollisuuteensa voittaa. Arpajaisten toimeenpanija maksaa verot arpajaisvoitoista etukäteen, ja voittaja voi nauttia huoletta voitostaan.

Ne palkinnot, joihin sovelletaan arpajaisverolakia, on vapautettu tuloverosta. Tyypillisiä arpajaisverotettavia kilpailuja ovat erilaiset tavara-arpajaiset, joissa osallistujat ostavat arpoja ja sattuma ratkaisee voittajan. Samaan kategoriaan kuuluvat arvauskilpailut, joissa esimerkiksi keihäänheiton voittotuloksen lähimmäksi oikeaa arvannut voittaa tavarapalkinnon. 

Kun voiton saaminen ei perustu sattumaan, palkinto on verotettavaa tuloa. Tällainen palkinto on voitu saada sijoituksen tai suorituksen perusteella esimerkiksi harrastajille suunnatuista golf-, pilkki- tai tietokilpailuista.

Kilpailun järjestäjä ilmoittaa antamansa palkinnot ja voitot tulorekisteriin. Tavarana saadut veronalaiset kilpailupalkinnot ilmoitetaan tulorekisteriin niiden käyvästä arvosta. Tämä tarkoittaa Verohallinnon ohjeen mukaan ”sitä arvoa, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisin välittömästi”. 

Verohallinto on päivittämässä palkintojen verotusta koskevaa ohjettaan. 

Juttua on lyhennetty ja siiihen on lisätty maininta päivitettävästä ohjeesta 18.3.2019. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Taloustaito Bonuksessa 22.11.2017.

Rahat, verot, työ & eläke, koti