veronmaksajat.fi

VEROT

Nettikauppa myy tavaraa EU-maihin, kuljetus ostajalle hoituu Kiinasta – kuka maksaa verot?

Nettikauppa myy tavaraa EU-maihin, kuljetus ostajalle hoituu Kiinasta – kuka maksaa verot?
23.12.2022

Yhtiöni nettikauppa myy kuluttajille tavaraa useisiin EU-maihin. Tavarat kuljetetaan suoraan ostajalle Kiinasta. Kuka maksaa verot?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Toimintasi vaikuttaa maahantuotavien tavaroiden etämyynniltä.

Maahantuotavien tavaroiden etämyynnillä tarkoitetaan tavaroiden myyntiä, jossa myyjä tai joku muu myyjän puolesta kuljettaa tavarat EU:n ulkopuolelta kuluttajalle Suomeen tai johonkin toiseen EU-maahan.

Etämyynnin arvonlisäverotusta uudistettiin laajasti kesällä 2021. Tavaran maahantuonnin verokohtelu riippuu tässä tapauksessa siitä, käytetäänkö tuonnin ilmoittamiseen tuontijärjestelmää vai ei.

Mikäli maahantuotavien tavaroiden etämyyntiä harjoittava elinkeinonharjoittaja on rekisteröitynyt tuontijärjestelmän käyttäjäksi, tavaroiden etämyynti on ilmoitettava tässä järjestelmässä ja maahantuotavien tavaroiden etämyynnin myyntimaa aina se EU-maa, jossa tavaran kuljetus ostajalle päättyy.

Tuontijärjestelmää voidaan soveltaa tavaroihin, joiden arvo ei ylitä 150 euroa. Jos myydyn tavaran arvo on tätä suurempi, yleensä toisessa EU-maassa sijaitseva ostaja on tavaran maahantuoja. Ostaja maksaa maahantuonnin arvonlisäveron kotijäsenvaltionsa menettelysääntöjen mukaan.

Mikäli yhtiösi rekisteröityy käyttämään tuontijärjestelmää, tulee sen sisällyttää laskuunsa ostajan jäsenvaltion arvonlisävero. Verokausi tuontijärjestelmässä on kalenterikuukausi, ja vero on sekä ilmoitettava että maksettava aina verokautta seuraavan kuukauden loppuun mennessä.

Unionin etämyyntiä koskevista järjestelmistä kerrotaan tarkemmin Verohallinnon ohjeissa Arvonlisäveron eritysjärjestelmät sekä Tavaroiden etämyynnin arvonlisäverotus.

Kesän 2021 muutokset olivat merkittäviä ja koskettavat hyvin suurta osaa ulkomaille myyviä verkkokauppiaita. Ohjeisiin on hyvä tutustua, mikäli mainittua toimintaa harjoittaa.

Kannattaa myös muistaa, että Verohallinnolta voi pyytää maksullista ennakkoratkaisua hakijalle tärkeästä asiasta. Ennakkoratkaisua koskeva asia on käsiteltävä Verohallinnossa kiireellisenä.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti