veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myin kesämökin voitolla – miten paljon maksan jäännösverostani korkoa?

Myin kesämökin voitolla – miten paljon maksan jäännösverostani korkoa?
25.3.2020

Myin viime vuoden lopulla kesämökkini, mistä koitui minulle verotettavaa myyntivoittoa.

En halua maksaa lisäennakkoa, vaan maksan jäännösverot vasta sitten, kun viime vuoden tuloverotukseni valmistuu ensi kesänä. Montako prosenttia minun pitää maksaa jäännösveroilleni korkoa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Vuonna 2020 huojennettu viivästyskorko on 2,0 %, ja sitä kertyy jäännösveroillesi helmikuun alusta jäännösverojesi ensimmäiseen eräpäivään. Eräpäivän ajankohta riippuu siitä, milloin sinun verotuksesi valmistuu. 

Yksityishenkilölle määrätään lopullisessa tuloverotuksessa maksettavaksi jäännösveroa, jos hänen veronalaisista tuloista on verovuoden aikana tehty liian vähän ennakonpidätystä tai maksettu liian vähän ennakkoveroja eikä hän ole maksanut riittävästi lisäennakkoa verovuoden jälkeisen tammikuun aikana. Tälle jäännösverolle pitää myös maksaa korkoa. Aikaisemmin puhuttiinkin jäännösveron korosta, mutta nyt käytetään termiä huojennettu viivästyskorko. 

Huojennettu viivästyskorko on Suomen Pankin vahvistama viitekorko lisättynä kahdella prosenttiyksiköllä, kuitenkin vähintään 0,5 prosenttia. Vuonna 2020 huojennettu viivästyskorko on 2,0 %. Jäännösverolle määrättävästä huojennetusta viivästyskorosta vähennetään 20 euroa (kuitenkin enintään koron määrä).

Huojennetun viivästyskoron laskeminen alkaa verovuotta seuraavan helmikuun ensimmäisestä päivästä. Huojennettu viivästyskorko lasketaan kuukauden ja vuoden todellisten päivien mukaan. Huojennetun viivästyskoron laskeminen päättyy jäännösveron ensimmäiseen eräpäivään. 

Jos kuitenkin päätät maksaa lisäennakkoa jäännösveron sijaan, huojennetun viivästyskoron laskeminen päättyy lisäennakolle määrättyyn eräpäivään. Huomaa kuitenkin, että lisäennakon huojennetusta viivästyskorosta ei vähennetä 20 euroa. Jos maksat lisäennakkoa vasta sille määrätyn eräpäivän jälkeen, lisäennakolle lasketaan varsinaista viivästyskorkoa eräpäivää seuraavasta päivästä maksupäivään saakka. Vuonna 2020 viivästyskorko on 7,0 %. 

Huojennetulta viivästyskorolta voi siis välttyä joko maksamalla riittävästi ennakonpidätystä tai ennakkoveroa verovuoden aikana tai hakemalla ja maksamalla riittävästi lisäennakkoa verovuoden jälkeisen tammikuun aikana.

Rahat, verot, työ & eläke, koti