veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Miten verotus vaikuttaa 95E10-bensiinin hintaan?

Miten verotus vaikuttaa 95E10-bensiinin hintaan?
21.12.2022

Bensiinin hinta on kauhistuttanut jo pidemmän aikaa. Miten verotus vaikuttaa 95E10-bensiinin hintaan vuosina 2022 ja 2023?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:  

Autoon tankkaamastasi 95E10-bensiinistä maksetaan nestemäisten polttoaineiden valmisteverona polttoaineveroa ja arvonlisäveroa. Polttoainevero koostuu energiasisältöverosta, hiilidioksidiverosta ja huoltovarmuusmaksusta.

Polttoaineiden verotus perustuu lähtökohtaisesti polttoaineen sisältämään energiasisältöön ja elinkaaripäästöihin. Mitä korkeampi energiasisältö polttoaineella on, sitä korkeampi on energiasisältövero. Liikennepolttoaineille energiasisältövero on tällä hetkellä 0,01681 euroa/MJ* kohden.     

Hiilidioksidivero määräytyy polttoaineen elinkaarenaikaisten keskimääräisten kasvihuonepäästöjen mukaan. Tällä hetkellä liikennepolttoaineille veron peruste on 77 euroa /CO2-ekv. -tonni. Huoltovarmuusmaksu on pienehkö summa, 0,68 snt/litralta.

Polttoaineveron määrä ei riipu polttoaineiden hinnasta, sillä se määritellään valmisteverolainsäädännössä sentteinä tuotelitraa tai -kiloa kohti. Sen sijaan maksettavan arvonlisäveron euromäärään polttoaineenkin hinta vaikuttaa. 

Karkeasti ottaen nykyisillä hinnoilla ja nykyisten verosäädösten voimassaollessa voidaan sanoa, että 95E10-litran kuluttajahinnasta on veroa noin puolet, josta arvonlisäveroa on reilu 19 prosenttiyksikköä. Valmisteveroa on bensiinin etanolipitoisuudesta riippuen hieman alle 75 senttiä per litra. 

Julkisessa keskustelussa on noussut esiin, että noin kahden euron litranhinnasta on tulossa 95E10-bensiinin kohdalla ”uusi normaali”. Tällä kahden euron litrahinnalla veron osuus kuluttajahinnasta on Veronmaksajain Keskusliiton ekonomistin Janne Kalluisen mukaan noin 56 prosenttia. Kun polttoainelitran veroton hinta laskee, verojen osuus hinnasta kasvaa ja päinvastoin.

*(MJ = megajoule)

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti