veronmaksajat.fi

VEROT

Haetko lisäennakkoa vuodelta 2023 paperilomakkeella? Nyt on kiire

Haetko lisäennakkoa vuodelta 2023 paperilomakkeella? Nyt on kiire
20.12.2023

Oletko saanut vuonna 2023 suuren myyntivoiton tai vaikka ennakoitua enemmän vuokratuloja? Jos vuoden 2023 aikana kerätyt ennakkoverot ja ennakonpidätykset eivät riitä kattamaan tuloistasi määrättäviä veroja, tulee maksettavaksesi jäännösveroa eli mätkyjä. Jäännösverolle maksettava korko nousee vuonna 2024 peräti kuuteen prosenttiin. Voit välttyä jäännösverolta ja sille määrättävältä korolta maksamalla lisäennakkoa.

Jos haet lisäennakkoa paperilomakkeella ja haluat maksaa lisäennakkoa vuodelle 2023 kokonaan ilman viivästysseuraamuksia eli korkoa, lomakkeen tulee olla Verohallinnossa viimeistään 29.12.2023.

Jos toimitat paperilomakkeen Verohallinnolle myöhemmin, ei päätöstä välttämättä ehditä tekemään niin, että lisäennakon eräpäivät olisivat tammikuun puolella. Tällöin et kokonaan välty korkoseuraamuksilta, mutta korkoa lasketaan vain helmikuun alusta lisäennakon eräpäivään.

Lisäennakkoa voi hakea myös puhelimitse soittamalla numeroon 029 497 000 /Verokortti ja ennakkovero (mpm/pvm). Puhelimitse ja Omaverossa lisäennakkoa voi hakea myös 29.12.2023 jälkeen.

Pienin lisäennakko, jolla verojaan voi täydentää, on 170 euroa. 

Lisäennakkoa kannattaa hyödyntää, jos on esimerkiksi saanut voittoja osakkeiden tai virtuaalivaluuttojen myynnistä tai on saanut työsuhdeoptioita tai palkkaa luontoisetuina, josta joista ei ole maksettu ennakonpidätystä.

Myös yrittäjät voivat täydentää maksamiaan ennakkoveroja lisäennakolla. 

Jäännösverosta maksetaan huojennettua viivästyskorkoa, joka kuusi prosenttia vuonna 2024. Jos siis et maksa veroa vuoden 2023 myyntivoitoistasi esimerkiksi lisäennakkona vuoden 2024 tammikuun loppuun mennessä, alkaa verolle kertyä maksettavaksi korkoa kuuden prosentin mukaan 1.2.2024 alkaen.

Lisäennakkojen eräpäivät kannattaa muistaa. Jos maksat lisäennakkoa vasta sille määrätyn eräpäivän jälkeen, lisäennakolle lasketaan varsinaista viivästyskorkoa eräpäivää seuraavasta päivästä maksupäivään saakka. Vuonna 2024 viivästyskorko on 11,0 prosenttia.

Hae lisäennakkoa Omaverossa

Omaverossa lisäennakon eräpäivän voi ilmoittaa itse vuodelle 2024. Koko lisäennakko pitää maksaa yhdessä erässä. 

Omaverossa haettavan lisäennakon eräpäivän pitää olla tammikuussa 2024, jolloin siitä ei tarvitse maksaa huojennettua viivästyskorkoa. Helmikuun alusta alkaen lisäennakolle alkaa kertyä kuuden prosentin huojennettua viivästyskorkoa. 

Jos haluaa välttyä huojennetulta viivästyskorolta, on tärkeää määritellä lisäennakon eräpäivä tammikuulle.

Vaikka hakisit lisäennakkoa Omaverossa tai puhelimitse, ei hakemusta kannata jättää ihan viimeiseen päivään, sillä päätös saattaa edellyttää virkailijan käsittelyä ja kestää hieman tavallista kauemmin.

Lisäennakkoa voi maksaa myöhemminkin aina oman verotuksen päättymiseen saakka, eli heinä-lokakuuhun asti. Verotus päättyy eri henkilöillä eri aikaan.

Lue myös:  

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti