veronmaksajat.fi

VEROT

Mökkikaupasta voittoa – vältynkö jäännösveron korolta, jos maksan veroni etukäteen?

Mökkikaupasta voittoa – vältynkö jäännösveron korolta, jos maksan veroni etukäteen?
20.12.2023

Myin syksyllä kesämökkini. Laskin, että veron määrä on 22 000 euroa. Muistelin, että voisin välttyä korolta, jos maksan veron jo etukäteen. Miten pitää toimia?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Välttyäksesi kuuden prosentin koron maksulta, voit hakea lisäennakkoa määrättäväksi tammikuun 2024 aikana Omaverossa tai soittamalla Verohallintoon. Sen sijaan, jos haet lisäennakkoa paperilomakkeella, hakemuksen tulee olla Verohallinnossa 29.12.2023.

Voit hakea lisäennakkoa myöhemminkin verotuksesi päättymiseen saakka ja maksu pienentää veron määrää, mutta korko juoksee helmikuun alusta maksupäivään. Näet oman verotuksesi päättymispäivän verovuoden 2023 verotuspäätöksestä, jonka saat keväällä 2024.

Jos verovuoden 2023 aikana maksamasi ennakonpidätys ja/tai ennakkoverot eivät riitä kattamaan koko verovuoden veroja, puuttuva osa tulee maksettavaksesi jäännösverona lopullisen verotuksen yhteydessä.

Jäännösverolle lasketaan korko 1.2.2024 alkaen maksupäivään. Jäännösverolle maksetaan niin sanottua huojennettua viivästyskorkoa, joka on kuusi prosenttia vuonna 2024.

Verovuoden verotuksen päättyessä määrättävän jäännösveron huojennetusta viivästyskorosta vähennetään 20 euroa tai koron määrä, jos se on alle 20 euroa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti