veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Espanjan ja Suomen verosopimuksen soveltaminen siirtyy

Espanjan ja Suomen verosopimuksen soveltaminen siirtyy
7.10.2016

Suomen ja Espanjan välinen uusi verosopimus allekirjoitettiin jo joulukuussa 2015. 

Sopimuksen mukaan maiden pitää ilmoittaa toisilleen, että ne ovat tehneet sopimuksen voimaantulon edellyttämät toimenpiteet. Suomi antoi tällaisen ilmoituksen Espanjalle huhtikuussa 2016. Espanja ei ole voinut antaa ilmoitusta Suomelle, koska maalla ei ole ollut hallitusta, joka olisi voinut hankkia parlamentin hyväksynnän sopimukselle.

Valtiovarainministeriön mukaan sopimuksen soveltaminen voi alkaa aikaisintaan vuonna 2018. Jotta sopimuksen soveltaminen olisi voinut alkaa vuoden 2017 alusta, Espanjan ilmoituksen olisi pitänyt saapua Suomelle ennen syyskuun loppua. 

Vanhaa voimassa olevaa verosopimusta sovelletaan toistaiseksi. Tämän sopimuksen mukaan Suomi voi verottaa vain julkisesta palveluksesta Suomesta saatua eläkettä, kun se maksetaan Espanjassa asuvalle henkilölle. Uusi sopimus mahdollistaa aikanaan myös yksityissektorin eläkkeiden verottamisen Suomessa.

Eläkkeiden verotukseen sopimus vaikuttaa vasta kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen, jos eläke on asuinvaltiossa veronalaista. Jos eläke ei ole Espanjassa veronalaista, siihen ei sovelleta siirtymäsääntöä ja eläke verotetaan Suomessa siitä alkaen, kun sopimusta aletaan soveltaa.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.