veronmaksajat.fi

RAHAT

Sijoitatko ulkomaisiin osakkeisiin? Osakevälittäjät eivät tarjoa veroneuvontaa

Sijoitatko ulkomaisiin osakkeisiin? Osakevälittäjät eivät tarjoa veroneuvontaa
13.7.2023

Ulkomaille sijoittaminen on nopeasti yleistynyt. Ulkomaisilla osakkeilla on helppo käydä kauppaa, eikä luovutusvoittojen verotuksessa ole erityisiä ongelmia. Sen sijaan ulkomaisten osinkojen verotuksen kanssa sijoittaja voi joutua tekemään töitä.

Taloustaito kysyi Nordnetilta, OP Ryhmältä ja Danske Bankilta, miten ulkomaisten osinkojen verotus käytännössä hoituu ja mitä palveluja ne sijoittaja-asiakkailleen tarjoavat. (Myös Nordealta kysyimme, mutta Nordea ei halunnut antaa haastattelua tähän juttuun.)

Yhteistä kaikille on, että yksityissijoittajalle voidaan tarjota vinkkien ja verkkosivulinkkien kaltaista yleistä opastusta, mutta ei veroneuvontaa tai veroasioiden hoitopalvelua. Joistain pankeista sitä toki voi saada ‒ rahalla. Sitä ei kannata ostaa, jos verohyöty jää kymppeihin tai muutamaan sataseen.

Yksityispankkipalveluiden ulkopuolella sijoittajan pitää siis hoitaa lähdeveron palautushakemuksensa itse. Monelta se varmasti sujuukin, mutta tottumattoman hermot voivat olla kovilla ulkomaisten veroviranomaisten verosivustoilla surfatessa. 

NORDNET

Nordnet tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden pörssikaupankäyntiin noin kymmenessä maassa. ”Jopa yli 30 prosenttia kaupankäynnin volyymistamme on kansainvälisissä pörsseissä. Jenkkimarkkina on suosituin, ja siellä osinkojen lähdevero-ongelmaa ei ole”, kertoo Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Nordnetin sivuilla on linkit Norjan, Saksan, Ranskan, Ruotsin, Tanskan ja Sveitsin veroviranomaisten ohjeisiin, joissa neuvotaan, miten liikaa perittyjä lähdeveroja voi hakea takaisin noista maista. Osasta löytyy myös palautushakemuslomake. ”Pyrimme ainakin kerran vuodessa tarkistamaan, että linkit toimivat.”

Sijoittaja tarvitsee välittäjältä osinkotodistuksen. ”Me toimitamme sen pyynnöstä asiakkaalle. Englanninkieliset osinkotodistukset laaditaan tapauskohtaisesti ja niiden vaatimasta selvitystyöstä laskutetaan 90 euroa alkavalta tunnilta. Joissain tapauksissa voi riittää englanninkielinen tiliote, joka maksaa 20 euroa.”

”Tavoitteena on, että voimme toimittaa todistuksen kaikilta markkinoilta, joilla mahdollistamme osakekaupankäynnin, mutta tällä hetkellä se ei onnistu Saksasta. Emme saa saksalaisista omistuksista oikeanlaista raporttia alisäilyttäjältä”, Suvi Tuppurainen pahoittelee. Hän ei osaa sanoa, milloin tilanne korjaantuu. 

OP

”Yllättävän vähän kuulee sijoittajien kyselevän osinkojen lähdeverokysymyksistä. Jos kovin pienistä summista on kysymys, ehkä lähdeveron palautusten hakemista ei pidetä vaivan arvoisena”, tuumii Joona Heinola, OP:n kansainvälisten osakkeiden ja etf:ien asiantuntija.

Suomalaisten osakesijoittajien suosikkimarkkinoita OP:ssä ovat Yhdysvallat, Ruotsi, Saksa, Norja ja Tanska.

OP:n itsepalvelukanavissa osakesijoittajalle on tarjolla kaikkiaan 14 markkinaa. Joona Heinola kertoo, että englanninkielinen osinkotodistus on saatavissa kaikilta markkinoilta. Uudenmaan OP:n hinnaston mukaan todistuksesta peritään ”todellisten työkustannusten mukaan, kuitenkin vähintään 10 euroa”.

Joona Heinola sanoo, että sijoittaja saa tarvittaessa pankista tukea siihen, miten hän löytää vieraan maan verotiedon lähteille, mutta varsinainen veropalvelu on lakiosastolle kuuluvaa maksullista palvelua.

Hän muistuttaa, että osinkojen lähdeverotus koskettaa myös ulkomaisiin etf:iin sijoittavaa. ”Etf:stä voi useimmiten valita kasvu- tai tuotto-osuuden. Jos voit valita näiden kahden väliltä, kannattaa ehdottomasti ottaa verotehokkaampi kasvuosuus”, hän vinkkaa.

Joona Heinola kokosi Taloustaidolle listan sijoittajien suosimien maiden veroista (ks. taulukko alla).

LÄHDEVERO JA HYVITYS 10 MAASSA

Verosopimusvaltio, josta osinkotulo on saatu Lähdevero yhtiön kotimaassa Suomessa hyvitettävän veron enimmäismäärä, %
Italia 26 15
Kanada 15 15
Norja 25 15
Portugali* 28 0
Ranska 25 0
Ruotsi 15 15
Saksa 26,4 15
Sveitsi 35 10
Tanska 27 15
Yhdysvallat 15 15
* 1.1.2019 alkaen Suomen ja Portugalin välillä ei ole verosopimusta

Lähde: OP. OP ja Taloustaito eivät vastaa taulukon oikeellisuudesta.

Danske Bank 

Danske Bank on jo pidempään pyrkinyt profiloitumaan ulkomaisiin osakkeisiin ja etf:iin sijoittavien palveluissa.

”Online-kanavissamme voi käydä kauppaa markkinoilla 23 maassa”, Danskessa sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava kertoo.

Yhdysvallat, Ruotsi ja Saksa ovat Dansken asiakkaiden suosikkimarkkinoita – Suomen lisäksi. Neljä viidestä kaupasta tehdään Helsingin pörssissä.

Osinkoa saavan on oltava tarkkana yrityksen kotimaan kanssa. ”Sovellettava verosopimus määräytyy sen perusteella, missä maassa yrityksen pääkonttori on, ei sen perusteella, mihin se on listattu tai missä suurin osa sen liiketoiminnasta on. Tästä herää välillä kysymyksiä”, Ville Orava sanoo.

Danske suosittelee, että sijoittaja hakisi ulkomaan verotuksesta tietoa suoraan yrityksen kotimaan veroviranomaiselta. ”Sieltä saa varmasti oikean tiedon.”

Englanninkielisen osinkotodistuksen saa pyynnöstä veloituksetta kaikilta markkinoilta, joilla Danskessa voi käydä kauppaa.

”Liikaa perityn veron takaisin hakeminen on usein kohtuuhelppoa, mutta palautuksen saaminen voi kestää vuodenkin. Ainakin itse olen pienissä osingoissa jättänyt sen hakematta.”

VÄHÄN VAIVALLOISEMPI OSINKO | Ulkomaisen pörssiyhtiön osinko ei välttämättä tipahda sijoittajan tilille oikean suuruisena. Vieraassa maassa siitä on voitu viedä liikaa veroa. Mitä tehdä? Kirjaudu ja lue juttu kesäkuun Taloustaidosta >>.

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke, koti